Crizantema, floarea de aur a nobililor
Crizantema (Chrysantemum) este o plantă cu flori perenă, care face parte din familia Asteraceae, fiind originară din nord-estul Europei și din Asia. Este o floare frumoasă și interesantă, căci este una dintre ultimele flori mari, spectaculoase care înfloresc înainte de venirea iernii. Atât prin apariția ei întârziată, cât și pentru frumusețea ei, este una din puținele flori care rivalizează cu trandafirul, fiind numită și regina toamnei. Numele ei provine din chrysos, care în greacă înseamnă aur, și anthemon, care în greacă înseamnă floare. La noi mai este numită tufanea, dumitriță sau margareta de toamnă. A început să fie cultivată cu 1.500 de ani înainte de Hristos, de către chinezi. În anul 1630 se cunoșteau deja peste 500 de soiuri și varietăți de crizantemă.
11 Februarie 2015, 12:31
Însă în Europa nu a ajuns la fel de repde ca mirodeniile orientale. Abia în 1789 a fost folosită la înfrumusețarea grădinilor regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, cu doar câteva luni înainte ca acesta să fie executat, în vâltoarea evenimentelor declanșate de Revoluția Franceză. Crizantema a ajuns în America în anul 1798, când colonelul John Stevens a importat o din Anglia varietate numită Dark Purple.
În anul 1812, în ciuda faptului că Rusia se afla în război cu armata lui Napoleon și în ciuda faptului că era toamna târziu, un pasionat de horticultură se aventură să inițieze o frumoasă grădină cu plante și flori, plantând acolo primele crizanteme dintr-o grădină botanică. Peste ani și ani, Grădina Nikitsky din Crimeea avea să ajungă celebră în lume datorită acestor flori minunate, căci deține acum colecția cu cele mai multe soiuri de crizantemă.
O simbolistică deosebit de bogată
Fiind o floare foarte frumoasă, care durează mult și care rezistă chiar și sub zăpadă, ea a devenit un simbol al optimismului și al bucuriei. În arta chineză și a Orientului Îndepărtat, crizantema este unul din cei Patru Nobili (numiți și Cei Patru Domni), alături de bambus, orhidee și floarea de prun. Este considerată o floare sacră, care dă viață lungă și nemurire. Era utilizată pentru înfrumusețarea grădinilor oamenilor de seamă deja cu sute de ani înainte de Hristos. În China, crizantema a primit o importanță deosebită în cadrul Festivalului Chung Yeung, acest lucru fiind menționat încă din epoca Dinastiei Han (înaintea anului 25 i.H.). Festivalul Chung Yeung (o importantă sărbătoare tradițională chineză, al cărei nume ar putea fi tradus prin Festivalul Dublului Yang sau Festivalul Dublului Nouă) are loc în a noua zi a celei de-a noua luni a anului chinezesc. Potrivit doctrinei I Ching, această zi este încărcată cu prea multă energie yang, fiind o data calendaristică cu potențial periculos. Pentru a atenua pericolul, în această zi, chinezii urcă pe un munte înalt, beau vin de crizanteme și poartă crenguțe de corn (Cornus officinalis), considerând că aceste plante, crizantema și cornul, au proprietatea de a purifica aerul și de a vindeca.