Cum amenajăm grădina de legume
Poate nu v-aţi gândit că plantarea legumelor trebuie făcută după câteva reguli care asigură bunăstarea acestora şi dezvoltarea lor armonioasă. Cea mai importantă regulă este pastrarea unei distanţe corespunzatoare intre răsadurile de legume. De multe ori, tindem să apropiem foarte mult rândurile, cu scopul de a câştiga spaţiu. În realitate, nu facem decât să sufocăm plantele, iar efectele se vor vedea asupra producţiei de legume. Acestea nu se vor dezvolta normal.
09 Octombrie 2016, 05:03
De asemenea, pe lângă distanţ ce trebuie respectată între rânduri, este bine să ţinem cont şi de faptul că nici plantele nu trebuie să fie foarte apropiate. Mai bine mai puţin şi mai bun, decât mult şi cu o calitate mai slabă.
Legumele au nevoie de spaţiu şi aer pentru a creşte corespunzător. Este dovedit că plantele aglomerate tind să se se alungească, pentru a prinde o rază de soare, astfel că rodul nu este pe măsură.
În plus, legumele sufocate devin vulnerabile în faţă bolilor şi a dăunătorilor vegetali. Mai exact, rândurile de roşii trebuie plantate la o distanţă de 70 de centimetre între ele, iar între plante trebuie să existe un spaţiu cuprins între 30 şi 40 cm.
Rândurile de ardei au nevoie de o distanţă de cel puţin 60 de centimentri, iar între plante ar trebui un spaţiu de 15 cm.
În cazul plantelor aromatice, rândurile ar trebui să se afle la 40 de cm distanta, iar între plante trebuie să existe între 15 şi 20 de centimetri. O grădina aranjată ordonat, pe rânduri, va fi cu siguranţă mai frumoasă, dar, în primul rând, va fi mai bogată.
Unde mai pui că într-o grădina aerisită, veţi reuşi să va strecuraţi mai uşor, fără a sta cu teama că veţi distruge plantele, dacă nu păşiţi cu atenţie.
În cazul în care alegeţi să sădiţi legumele pe straturi înălţate, poate tocmai din lipsă de spaţiu, luaţi în considerare faptul că plantele mai înalte la maturitate trebuie aşezate pe partea de nord, în timp ce cele mai scunde, trebuie organizate pe latura de sud.
O ordine corectă a legumelor de la nord la sud ar fi următoarea: roşii, ardei, vinete, varză şi, în final, plantele aromatice.
Spor la grădinărit!
Autor: Alexandra Vuta