Cum combatem gândacii de Colorado fără insecticide
Gândacul de Colorado este unul dintre cei mai periculoși dăunatori pentru culturile de cartofi, de rosii sau pentru culturile de vinete.
08 Iunie 2021, 06:10
Dăunătorul provine din America de Nord și a ajuns in Europa odată cu importurile de cartofi, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
În Europa, gândacul a fost descoperit prima dată în Germania, în portul Bremen, odată cu importurile de cartofi din America.
Prezența acestui dăunător a fost semnalată prima dată în România in anul 1952, în comuna Săpânța din județul Maramureș, iar în anul 1955 in Banat. Din anul 1956, această specie a început să se răspândească în întreaga țară și să atace culturile de cartofi, roșii și vinete.
Sigur că insecticidele pe care le găsim în magazinele de specialitate reprezintă o soluție pentru distrugerea acestora, însă, mai sunt și câteva metode naturale de îndepărtare.
Spre exemplu, culegerea gândacilor maturi de pe plante, pe care îi punem într-un borcan de un litru, peste care turnăm apă.
După 5-7 zile, toți gândacii vor ajunge pe fundul vasului.
Semănați crăițe în jurul culturii de cartofi. De asemenea, se poate semăna și fasole, gălbenele, calomfir, vetrice, sfeclă, hrean, coriandru, sau usturoi. Se pare că mirosurile puternice emanate de aceste plante vor ține la depărtare acești dăunători.
Cenușa este o altă soluție 100% naturală, iar aceasta se poate aplica pe locul destinat culturii, adică sub fiecare tubercul și de jur-împrejurul plantei.
O soluție din cenușă și săpun cu care să stropiți planta, este de asemenea eficientă. Pentru a o prepara, aveți nevoie de următoarele: Fierbeți 1 kilogram de cenușa in 10 litri de apă, timp de 15-20 de minute. Lăsați lichidul să se „odihnească” timp de 2 zile. Strecurați lichidul obținut și adăugați 50 de grame de săpun de casă (diluare de 1 /10.
De asemenea, apariția gărgărițelor în grădina voastră e benefică. Se hrănesc cu larvele Gândacului de Colorado.
Foto: pixabay