Dracena, planta care purifică aerul
Dracena este una dintre cele mai răspândite plante de apartament, înviorând spațiile în care este așezată și conferindu-le energie și vitalitate. Este una din plantele care purifica aerul incaperilor. Nu degeaba se afla in topul NASA al celor 12 plante care purifica aerul incaperilor. Se spune despre dracena ca identifica si anihileaza toxinele din aer. Nascuta pe meleagurile africane si asiatice, dracena, aceasta floare exotica, al carei nume provine din grecescul drakaina, adica femeia dragon, este o planta deosebit de eleganta, cu frunzele mereu verzi, adunate ca un manunchi. Crescuta in mediul sau natural, dracena infloreste, insa acest lucru este posibil si la dracaenele de apartament.
07 Octombrie 2015, 05:04
Se spune ca atunci cand infloresc, dracenele de apartament raspandesc un miros imbietor si aducator de stare de bine.
Conditii de crestere
Dracena nu este o planta pretentioasa, insa, daca ne dorim sa fie mereu in forma maxima, este nevoie sa respectam cateva conditii. Astfel, este necesar sa fie tinuta intr-un climat cat mai apropiat de cel al regiunii de provenienta, adica un climat cald si umed.
Cu toate acestea, dracena se adapteaza destul de usor conditiilor de mediu, daca acestea nu presupun frig exagerat sau prea multa apa. Temperatura optima de crestere este intre 16 si 26 de grade Celsius.
Trebuie asezata in spatii luminoase, pentru ca este o planta care iubeste lumina, insa nu in bataia directa a soarelui, intrucat acesta ii poate periclita atat cresterea, cat si sanatatea. De regula, dracena este o planta destul de longeviva, mai ales daca ii sunt respectate conditiile de crestere. Ea poate creste in medie 10 cm pe an.
Exista chiar si unele specii de dracena care pot atinge si inaltimi de 3 m. Cat despre apa, este de ajuns ca dracena sa se ude o data pe saptamana si nu este indicat sa se puna apa in farfuria de sub ghiveci. Daca este foarte cald sau aerul este foarte uscat, este nevoie sa se ude chiar si frunzele plantei, iar acest lucru se poate face prin pulverizare.
Pamantul in care este plantata trebuie schimbat o data la doi ani, iar daca ritmul sau de crestere este unul foarte rapid, poate fi nevoie de schimbarea pamantului chiar si o data pe an. In sezonul rece nu trebuie folosit ingrasamantul, insa in perioadele calde este necesar sa se adauge ingrasamant, de preferat sub forma lichida, o data pe saptamana.
Atunci cand ingrijiti dracena trebuie sa stiti ca frunzele care se usuca se inlatura numai cu un foarfece dezinfectat, iar daca se depune praful pe frunze, acesta se inlatura cu ajutorul unei panze umezite.
Boli si daunatori
Este adevarat, dracena este o planta destul de puternica, insa ea se poate imbolnavi daca nu ii sunt respectate conditiile. Daca nu este suficient udata sau daca este tinuta direct sub razele soarelui, frunzele i se usuca. Dracena poate fi atacata si de daunatori, cum e paduchele alb (Aspidiotus) sau paduchele rosu comun (Tetranychus urticae).
Pentru inlaturarea acestor daunatori se foloseste apa cu sapun, iar apoi se tratateaza planta cu insecticide.