Grădina comunitară, un proiect al oamenilor
În Europa, acest tip de amenjări sunt întâlnite la tot pasul. Timid, dar sigur, conceptul de valorificare a spațiul public a început să prindă și la noi.
25 Noiembrie 2022, 13:11
Există deja grupuri de intitiativă, care, cu ajutorul specialiștilor peisagiști, concep proiecte de grădini comunitare, care apoi sunt realizate cu sprijinul autorităților publice locale și întreținute de voluntari.
Grădinile comunitare sunt, de fapt, terenuri publice sau private din mijlocul comunitatilor, unde localnicii amenajeaza spatii pentru flori, legume, locuri de joaca pentru copii,de care se bucura si pe care le ingrijesc.
Arhitectul peisagist, Alexandru Gheorghe spune ca acest spatii se realizeaza cu sprijinul comunitatii, care mai apoi beneficiaza de ele.
“Firesc să avem întâi de toate grijă de noi, de casa noastră și de grădina noastră, dar, pentru că trăim împreună și nu doar izolați, în curțile noastre, între aceste garduri și în mașinile noastre, suntem practic o comunitate. Că vrem sau nu vrem, ne întâlnim pe stradă cu vecini, mergem pe stradă și calitatea vieții noastre personală, familială și a tuturor împreună reprezintă spațiul public. Este casa comună a tuturor. Nu este ceva care de la sine se aranjează, se curăță. Așa cum avem grijă de casa noastră, putem să avem grijă și de casa comună, fiecare de părțile care ne interesează, bineînțeles și de care ne face plăcere. Și sunt oameni care iubesc natura și vor să aibă grijă de spațiu verde, nu doar spațiu lor verde personal, ci și spațiu verde public”, mai spune Alexandru Gheorghe.
Aceste gradini comunitare se realizeaza de catre grupuri de intiativa si specialisti peisagisti care concep un proiect pe care il pun in aplicare, de obicei cu sprijinul autoritatii publice locale.
Exista si conceptul de padure comunitara, iar un astfel de proiect se desfasoara in judetul Giurgiu. Este vorba despre padurea Cama, care incepe sa prinda contur, pe un teren de 20 de ha, pe malul Dunarii, foarte aproape de Giurgiu.
Aceasta padure este realizata de Asociatia "Mai Mult Verde" cu ajutorul sponsorilor, donatorilor, voluntarilor si cu sprijinul Primariei Municipiului Giurgiu.
Alexandru Gheorghe, peisagistul care a lucrat la proiect a explicat la Antena Satelor că pădurea comunitară este un spațiu, o convenție între comunitate, administrația publică și toți ceilalți care întrețin acest spațiu.
“Noi am venit la primărie, le-am spus că avem acest această posibilitate, să punem 100000 de puieți pentru început și să identificăm o zonă. Eu fiind și giurgiuvean, am fost, am discutat, au identificat acest teren cumva viran, să spunem, dar cu un potențial absolut imens, neîntreținut și am zis, cănd ne-au întrebat puteți să să faceți ceva aici, dar să fie un fel de pădure urbană, pentru că e foarte aproape de centru. Și atunci de acolo a pornit toată ideea asta. Suntem aproape de oraș, suntem în oraș, deci clar ne legăm de comunitate, iar pădurea asta are 20 de hectare deci nu e mică. Prin urmare, primăria nu poate să gestioneze în momentul ăsta o suprafață atât de mare ca un spațiu verde clasic”, precizeaza Alexandru Gheorghe.
Padurea Comunitara Cama nu este doar o tanara padure, ci este o harta pentru a apropia oamenii de toate varstele de natura, o modalitate dinamica inovatoare de a proteja si incuraja biodiversitatea si tot ce inseamna viata naturala de care depindem si care ne poate imbunatatii tuturor viata infinit mai buna si mai frumoasa.
Pana acum s-au plantat 135.000 de puieți pe cele 20 de hectare, iar in aceasta toamna au fost saditi cu ajutorul voluntarilor inca 2000 de puieti.
Sambata, pe 26 noiembrie, are loc o noua actiune de plantare a 5000 de puieti.
Foto: pixabay