Grădina mea. Activităţi de toamnă în grădină
Dacă vă gândiţi că treaba în grădina se încheie după culesul pomilor fructiferi şi a viţei de vie, va înşelaţi. Pentru că toţi gospodării îşi doresc ca an de an producţia să crească, toamna trebuie să ne ocupăm de ingrijirea plantelor, respectiv de aplicarea de tratamente arborilor şi viţei de vie. Este adevărat că stropirile de toamnă nu se compară cu cele de primăvară şi vara, însă este mare nevoie de ele. În acest fel, pregătim grădina pentru iarnă. Tratamentele de toamna aplicate pomilor fructiferi şi viţei de vie sunt necesare întrucât ajută la combaterea insectelor şi a bacteriilor ciuperci care pot conduce la îmbolnăvirea plantelor.
16 Octombrie 2016, 09:17
Stropirile trebuie făcute atunci când copacii nu mai au frunze. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că tratamentele se aplică în funcţie de condiţiile meteo. Tebuie să ne asigurăm că nu se vor înregistra temperaturi negative şi că nu se vor semnala precipitaţii, nici sub formă de ploaie, nici sub formă de ninsoare.
Nici vântul nu ajută deloc stropirile, ba chiar încurcă această activitate.
Pentru măr, par gutui, cireş şi vişin, horticultorii recomandă folosirea tratamentelor pe bază de cupru. Stropirile se fac cu aşa numită zeamă bordeleză pe care fiecare gospodar o poate prepara singur acasă din sulfat de cupru sau piatră vânătă, var şi apă.
Soluţia se foloseşte în ziua în care a fost preparată şi se aplică cu un dispozitiv special de stropit, pe toată suprafaţă pomului: trunchi şi coroana.
După tratament, coajă copacului va avea o nuanţă albăstruie.
Este indicat că după două săptămâni, copacul să fie stropit din nou, dar, de data această, cu ulei horticol pentru protejarea arborelui împotriva diferitelor tipuri de insecte.
Cele mai multe soluţii denumite generic ulei horticol sunt, de fapt, uleiuri minerale pe bază de petrol, însă există şi câteva vegetale, ca de exemplu cel din seminţe de bumbac sau din soia.
În general, uleiul horticol acţionează împotriva următoarelor insecte: afide, omizi, musculiţe albe, lăcuste, acarieni, păduchi, coşenile.
Pentru sănătatea plantelor, cel mai bine este ca aplicarea trantamentelor să fie reluată în perioada februarie-martie.
Soluţiile insecticide împrăştiate toamna şi primăvară, în perioada de repaus a plantelor, le asigură acestora un start bun. Ele se vor dezvoltă corespunzător, fără să existe riscul să fie atacate de bacterii şi insecte dăunătoare.
Autor: Alexandra Vuta