Grădina mea. Despre tăierea arborilor şi arbuştilor
Tăierea arborilor şi arbuştilor pare lucru simplu la prima vedere, dar nu este chiar aşa. O tăiere specifică fiecărei specii în parte le permite copacilor să se dezvolte armonios. De asemenea, tăierea se face în funcţie de ce ne dorim. Fie să speculăm înflorirea pomilor, fie crearea unei coroane cât mai bogate. Specialiştii susţin că o tăiere greşită a arborilor sau arbuştilor face mult mai mult rău decât lipsa acestei activităţi. Aşadar, mare atenţie! De regulă, gospodării aleg să taie pomii pentru a le păstra o stare de sănătate bună, pentru a-i determina să înflorească mai des sau pentru a fi mai frumoşi din punct de vedere estetic. Când vă apucaţi de treabă, ţineţi cont de faptul că tăierea trebuie făcută la nivelul ramurii şi nu al trunchiului.
23 Octombrie 2016, 12:20
În acest fel, trunchiul copacului va păstra o parte de ţesut care va asigura cicatrizarea locului. Dacă veţi tăia direct de la nivelul trunchiului, vor rămâne cioturi care pot aduna în timp ciuperci şi bacterii. De asemenea, este bine să tăiaţi pe partea inferioară a ramurei, pentru a nu rupe scoarţa în timpul căderii.
În ceea ce priveşte perioada în care se pot realiza tăierile, specialiştii consideră că ramurile moarte, bolnave sau periculoase pot fi îndepărtate tot timpul anului. Ba chiar este bine să faceţi asta cât mai repede pentru a evita, în unele cazuri, îmbolnăvirea copacului.
Cu toate acestea, nu tundeti pomii pe ger. În cazul ulmilor, a castanilor şi a teilor, trebuie evitate tăierile de primăvară, pentru că aceştia sunt copaci care pierd multă seva în perioada martie-aprilie.
Luaţi în calcul şi faptul că tăierile masive, adică peste 20 la sută din coroană, nu sunt deloc benefice. Mai bine mai des şi mai puţin, decât mult şi rar. Copacii sunt protejaţi iarna de coroană, iar vara ei se pregătesc de venerirea anotimpului rece, iar o tăiere masivă nu le va permite să se regenereze la timp.
Autor: Alexandra Vuţă