Grădina mea. Luleaua turcului
Astăzi, vorbim despre o plantă uluitoare, Luleaua turcului. Se spune că este cea mai frumoasă haina a zidurilor. Şi nu degeaba, ci pentru că reuşeşte prin florile sale să transforme un gard anost în unul care atrage toate privirile. Luleaua turcului este cunoscută sub mai multe denumiri: floarea trompetă americană, trâmbiţa şi trompeta căţărătoare. Această plantă este una căţărătoare care provine din America de Nord. Luleaua turcului poate atinge până la 15 metri înălţime şi se dezvoltă sub forma unei viţe cu rădăcini aeriene. Florile acestei plante au formă de trompetă, de culoare roşie, portocalie sau galbenă.
21 Noiembrie 2016, 08:45
Luleaua turcului este uşor de întreţinut întrucât se adaptează foarte uşor la schimbările vremii şi nu este absolut deloc pretenţioasă. Spre exemplu, planta acceptă orice tip de pământ, dar trebuie să ştiţi că le preferă pe cele drenate şi bogate în substanţe nutritive.
Solul de grădina este cel mai bun pentru plantarea acestui arbust. Totodată, florile de Luleaua turcului au nevoie de mult soare şi o umiditate medie. De asemenea, acest arbust este unul rezistent la boli şi dăunători.
Există însă şi unele dezavantaje. Luleaua înfloreşte după, cel puţin, 3 ani de la plantare, în lunile iunie-iulie.
Trompeta căţărătoare se poate înmulţi prin seminţe plantate direct în grădina. Seminţele trebuie să fie acoperite doar cu un strat mic de pământ şi asta pentru că au nevoie de lumina pentru a germina. Ţineţi cont şi de faptul că această plantă nu suportă execesul de apă.
Alte modalităţi de înmulţire includ divizarea rădăcinilor, butăşirea şi marcotajul.
Luleaua turcului nu se planteaza intr-o perioadă anume. Se recomandă insa plantarea răsadurilor la o distanţă de 40 centimetri, pentru a avea spaţiu suficient pentru creştere. Dezvoltarea trâmbiţei va fi cu atât mai spectaculoasă cu cât va avea cel puţin 8 ore de lumină puternică pe zi.
Primăvara şi vara este indicat să o tăiaţi pentru a-i corecta creşterea şi dacă obsevati că planta nu se mai dezvoltă aşa cum trebuie, îi puteţi aplica bălegar la rădăcină.
Sper că aţi reţinut că luleaua turcului se simte cel mai bine în preajma gardurilor înalte şi a zidurilor.
Autor: Alexandra Vuţă