Grădina mea. Plantarea căpşunului
Din nicio grădina nu ar trebui să lipsească spaţial alocat căpşunului. Din fericire, există mai multe perioade optime de înfiinţare a plantatiei de căpşune, în fucţie de tipul stolonilor şi de finalitatea producţiei. Dacă folosim plante proaspete, provenite direct din pepinieră, perioada ideală de plantare este toamna, din septembrie şi până la începutul lunii octombrie, iar primăvara, de la sfârşitul lunii martie şi pe tot parcursul lunii aprilie. În cazul plantelor recoltate primăvara devreme şi păstrate în depozite frigorifice speciale, cunoscute şi sub denumirea de „frigo plants” sau plante „frigo”, vom efectua plantarea în luna mai. Stolonii fiind foarte viguroşi, vor avea producţie după şase-opt săptămâni de la plantare, adică tocmai în timpul verii. Puse în pământ la sfârşitul lunii iulie şi în luna august, plantele „frigo” vor asigura o producţie normală în primăvara anului următor.
21 Noiembrie 2016, 08:48
În general, căpşunul preferă solurile mai uşoare, aerisite şi fără exces de umiditate. Nu se recomandă solurile foarte acide, iar PH-ul trebuie să fie mai mare de 5,8.
Terenul este bine să fie situat în apropierea unei surse naturale sau artificiale de apă, deoarece căpşunul trebuie irigat, indiferent de zona în care se cultivă.Distanţele de plantare variază între 80 şi 90 cm între rânduri şi 25 şi 30 cm între plantele aflate pe un rând.
Pe suprafeţe mici, în grădină, când se lucrează manual, distanta de plantare între rânduri se poate reduce la 60-65 cm.
Indicat este sa plantaţi manual căpşunul, întrucât această metodă are cele mai bune rezultate la prindere.
Lucrarea se poate realiza folosind plantatoare speciale în formă de U, cu sapa sau uneori cu plantatoare în formă de lingură. Nu se vor utiliza însă cele conice, specifice legumiculturii.
Plantarea mecanică se face cu maşina de plantat răsaduri de legume, concomitent realizandu-se şi udarea. După cultivare, se verifică toate plantele, iar eventualele greşeli se corectează manual.
Există câteva lucrări de care trebuie să ţineţi cont la plantarea căpşunului. În cazul în care gropita din pământ nu este suficient de adâncă, vârful rădăcinilor se îndoaie în sus. Când mugurele central rămâne cu 1-2 cm deasupra solului, plantele se înrădăcinează greu sau se usucă.
De asemenea, dacă solul nu este bine tasat în jurul plantei, rădăcina nu are contact cu pământul, iar plantele vor suferi în dezvoltare sau apar mucegaiuri pe rădăcină.
Autor: Alexandra Vuţă