Grădina mea: Sfaturi pentru o livadă bogată
Dacă vă doriţi o grădina plină de pomi frucitferi roditori şi rezistenţi, trebuie să ştiţi că există câteva trucuri uşor de respectat, dar care vă garantează succesul. În primul rând, înainte să va apucaţi de plantat, delimitaţi bine spaţiul pe care îl alocaţi copacilor. Dacă terenul vă permite, puteţi alege să sădiţi meri, piersici, peri, cireşi şi nuci pe care să îi plantaţi la o distanţă minimă de 2,5m între ei. Spre exemplu, părul "Roşioară de Cluj" este un soi de vară foarte apreciat pentru gustul plăcut al fructelor sale cât şi pentru aspectul deosebit al acestora.
30 Octombrie 2016, 18:43
Dacă spaţiul nu este atât de generos, puteţi opta pentru arbuşti fructiferi cum ar fi coacăzul negru sau roşu şi zmeurul. Specialiştii recomandă Tulameen, un soi de zmeur cu o plasticitate ecologică ridicată, care se adaptează uşor condiţiilor de mediu, fiind răspândit în multe zone cu climate diferite.
Planta este foarte rezistentă la îngheţ şi se comportă bine la boli. Pentru dezvoltarea optimă are nevoie de un sol bogat, profund, care păstrează destul de bine apă dar nu cu exces de umiditate şi cu expoziţie însorită.
În ceea ce priveşte poziţionarea livezii, să ştiţi că aceasta are nevoie de mult soare şi un bun drenaj al solului. Există un pont de care vă puteţi folosi. Faceţi un test. Dacă o gaură de 30 cm umplută cu apă se goleşte în 3-4 ore, acela este locul ideal pentru plantarea unui pom.
Pe de altă parte, alegerea momentului optim pentru plantare variază în funcţie de soiul ales şi de poziţionarea geografică a locului.
Modalitatea de plantare diferă şi ea tot în funcţie de pomul ales. Dacă aţi cumpărat unul cu rădăcina nudă trebuie să-l sădiţi imediat. Săpaţi o gaură cu câţiva centimetri mai adâncă decât sfera rădăcinii şi de două ori mai lată. Tăiaţi toate firele rupte şi desfăşuraţi-le pe celelalte în întreagă groapă.
Polenizarea este foarte importantă pentru obţinerea fructelor şi este necesar să va asiguraţi că păsările şi albinele îşi pot face loc între petalele florilor deschise. Creşterea pomilor fructiferi se face cu multă răbdare. Asta pentru că de primele roade vă veţi putea bucura la 2 ani de la plantare.
Autor: Alexandra Vuţă