Leandrul - frumuseţea otrăvitoare din grădină
Leandrul este o plantă veșnic tânără și verde, întâlnită în flora spontană de pe coastele mediteraneene, care s-a aclimatizat şi în ţara noastră.
15 Iulie 2017, 06:24
Florile sale delicate creează o explozie de culoare pe care nu o poţi trece uşor ce vederea. Frumuseţea buchetelor parfumate de la alb, roz până la galben, roşu sau portocaliu fac din leandru una dintre cele mai adorate plantele decorative.
Acest arbust mediteraneean adoră căldura și umezeala și trebuie ținut la lumină și căldură. În funcție de locul unde este ținut, leandrul se îngrijește puțin diferit. Ținut afară se va uda mai des, dar ținut în exterior, se udă mai rar și nu atât de mult.
Leandrul şi latura sa periculoasă
Dincolo de frumuseţea sa decorativă, leandrul ascunde în frunzele sale substanţe extrem de toxice şi de periculoase. Este vorba despre glicozide, care au efect cardiotoxic, deci pot duce la aritmii sau alte probleme cardiace, dar au și efecte neurotoxice, influenţând negativ activitatea cerebrală. De aceea, este imperios necesar să te speli pe mâini dacă iei contact cu seva acestei plante.
Potrivit specialiştiilor, leandrul devine periculos doar în momentul în care frunzele plantei sunt consumate, doza letală diferind în funcţie de greutatea persoanei consumatoare. În aceste condiţii, dacă un copil sau un animal de mici dimensiuni ajunge să mănânce accidental frunze de leandru, acest lucru îi poate fi fatal.