Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantele aromatice din grădină

Plantele aromatice sunt cunoscute pentru calitățile lor de milenii, iar astăzi cunosc o nouă tinerețe, tot mai mulți oameni cultivându-le în bucătărie, pe terasă sau în grădina proprie, fie în jardiniere, fie în sol, pentru a le avea la îndemână proaspete. Totuși, aceste plante pot fi folosite și sub formă uscată (frunzele și partea aeriană), congelate sau conservate (în soluție de sare sau de oțet), iar acest lucru e util mai ales iarnă. Utilizăm plantele aromatice în bucătărie pentru a da gust și savoare preparatelor culinare, însă multe dintre aceste plante frumos mirositoare au și calități terapeutice și medicinale, fiind administrate sub formă de infuzii, cataplasme, unguente etc.

25 Februarie 2015, 11:40

Cimbrul este foarte aromat, picant, piperat. E potrivit mai ales în mâncărurile cu carne grasă sau carne de vânat, e alăturat pastramelor, dar îl găsim și în ciorbe, mâncăruri de cartofi, varză, fasole, roșii și ciuperci. Cimbrul de grădină (Satureja hortensis), denumit și cimbru brun sau cimbru mirositor, este originar din Europa. Are flori mici, albe sau roz-pal și o aromă puternică. E foarte potrivit pentru mâncărurile din linte, fasole și varză, din ciuperci, din carne roșie și din carne de pui, precum și pentru murături - varză, castraveți, gogonele etc. Frunzele proaspete se pun în tocane, ciorbe și sosuri, iar crenguțele la fripturi și la puiul gătit la cuptor. Se păstrează uscat - frunzele și florile se macină și se închid în recipiente ermetice, iar crenguțele uscate se pun în murături.

Asemănător cu el este cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), la fel de aromat, cu o aromă dulceagă-picantă, plăcută. Provine din Grecia și e potrivit mâncărurilor din zona mediterană, mai ales celor din carne de miel. Este unul din ingredientele principale ale amestecului de ierburi de Provence. La noi, se pune în carnea de porc, alături de usturoi, în fripturi și tocături. Combinat cu busuioc sau piper, e bun în mâncărurile de pui și de pește. Tradițional, se folosește în mâncărurile sezonului rece: cartofi, fasole boabe, carne afumată. Mai este numit cimbru adevărat, cimbrișor de grădină, cimbrișor grecesc sau lămâioară.

Rudele sălbatice ale cimbrului sunt cimbrișorul (Thymus pulegioides) și cimbrișorul de munte (Thymus serpyllum), numit popular și iarba cucului sau lămâiță, specific zonelor alpine ale Carpaților. Acesta e folosit și ca plantă decorativă, dar și în medicina naturală, ca infuzie, având efecte diuretice și antiseptice. Florile cimbrișorului, foarte parfumate, sunt căutate de albine, iar mierea de cimbrișor are o aromă deosebită.

Citeşte continuarea pe Dacic Cool

Grădinărit fără pesticide
Gradina mea 07 Octombrie 2024, 13:04

Grădinărit fără pesticide

Pesticidele sunt substanțe chimice toxice utilizate pe scară largă pentru a proteja culturile de insecte, ciuperci și alte...

Grădinărit fără pesticide
Cum să ne bucurăm de grădini colorate și parfumate toamna 
Gradina mea 16 Septembrie 2024, 13:53

Cum să ne bucurăm de grădini colorate și parfumate toamna 

Cine a spus că toamna înseamnă doar frunze căzute și grădini goale? Adevărul este că acest anotimp poate fi la fel de vibrant...

Cum să ne bucurăm de grădini colorate și parfumate toamna 
Plante de grădină, plante de interior
Gradina mea 29 Iunie 2024, 15:44

Plante de grădină, plante de interior

Pe măsură ce vara se apropie înaintează, tindem să ne concentrăm pe a ne bucura de ultimele recolte ale sezonului, pe a...

Plante de grădină, plante de interior
Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit
Gradina mea 25 Iunie 2024, 12:32

Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit

Cafeaua nu este doar o băutură savuroasă, ci poate fi și un aliat valoros în grădinărit. Iată cum poți utiliza cafeaua pentru...

Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit
Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior
Gradina mea 24 Iunie 2024, 15:37

Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior

În urmă cu aproximativ 20 de ani, am văzut prima mea plantă de cafea crescând în interiorul unei sere. Am fost fascinată să...

Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior
Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.
Gradina mea 22 Iunie 2024, 15:41

Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.

Plantele sănătoase sunt cea mai importantă componentă a unei grădini prospere. Iar una dintre cele mai bune modalități de a...

Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.
Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare
Gradina mea 14 Iunie 2024, 17:15

Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare

Grădina de flori poate reprezenta o provocare în sezonul cald, atunci când temperaturile devin extreme.

Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare
Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie
Gradina mea 07 Iunie 2024, 15:54

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie

În luna iunie, livada și grădina reprezintă spațiile în care îți petreci majoritatea timpului. Totul înflorește, este...

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie