Ponturi pentru o grădina ordonată
Cu toţii ne dorim o grădina îngrijită şi ordonată, dar, din păcate, nu tot timpul ne iese. Există însă câteva reguli de bază care ne pot ajuta să avem, în timp, cea mai frumoasă grădina din sat.În primul rând, este esenţial ca înainte să ne apucăm de treaba să avem un plan bine pus la punct şi să nu lucrăm haotic. Cel mai bine este să pornim la drum cu o schiţa bine gandita a grădinii, să ştim ce şi unde plantăm şi să fim siguri că avem spaţiul necesar. De multe ori, spaţiul limitat este cel care ne pune probleme, însă şi pentru asta există soluţii. Spre exemplu, o idee ar fi plantele agăţătoare, cele care se dezvoltă pe înălţime şi nu pe lăţime, la baza solului.
08 Octombrie 2016, 03:12
Există câteva mituri legate de grădinărit care mai mult ne încurcă. Spre exemplu, mulţi dintre noi credem că arborii trebuie plantaţi separat de flori. Greşit! Este chiar indicat ca pomii să fie înconjuraţi de rânduri de flori frumos colorate.
Doar imaginaţi-vă o parcelă de grădină plină de copaci uniţi între ei de lanţuri de plante. Este de vis!
Nu uitaţi însă că arborii, în special cei ornamentali, au nevoie de îngrijire periodică. Nu este suficient doar să îi plantaţi.
Pentru a va bucura de pomi verzi şi bogaţi trebuie să îi tundeţi frecvent. În acest fel, copacii îşi vor forma o coroană sănătoasă. În plus, o dată la 2 luni trebuie curăţaţi de uscaciuni.
O altă regulă importantă pentru o grădina frumoasă ţine de zona unde sunt plantate florile. Aşa cum ziceam, ele pot înconjura copacii sau pot fi sădite într-o parcelă dedicată special acestora.
Ţineţi cont însă că florile nu trebuie lăsate să se înmulţească în mod haotic. Ştim cu toţii că atunci când plantăm flori din seminţe, din repezeală, acestea ajung să se raspandeasca fara voie. Aveţi grijă să nu se întâmple acest lucru. O grădina cu flori crescute la întâmplare pare dezordonată.
O atenţie deosebită trebuie acordată şi îngrijirii plantelor. Frunzele uscate trebuie rupte, la fel şi florile ofilite. În acest fel, planta va fi impulsionată să se dezvolte armonios.
Am ajuns la buruieni. Nu lăsaţi iarba să crească prea mult. Este indicat ca periodic să vă ocupaţi de smulgerea buruienilor şi de tunderea gazonului. Ştiu că această activitate ocupa timp, însă o grădina plină de verdeaţă crescută haotic pare neîngrijită şi este păcat ca florile şi copacii să fie eclipsaţi de iarbă înalta şi dezordonată.
Nu uitaţi ca în special vara să udaţi plantele zilnic. În zilele călduroase, această activitate se va face fie dimineaţa, foarte devreme, fie seara, târziu.
Spor la grădinărit!
Autor: Alexandra Vuta