Secretele grădinaritului. 5 metode naturale eficiente de îmbunătățire a solului
Grădinăritul este o îndeletnicire care atrage tot mai mulți oameni, dornici de a consuma produse naturale de calitate. Grădina ta poate arăta surprinzător dacă acorzi sănătății plantelor atenția cuvenită. Aceste câteva trucuri îți vor fi foarte utile și te vor ajuta să îmbunătățești calitatea solului. Asigurând un sol sănătos vei avea garanția că plantele din grădina ta se vor dezvolta armonios și vor da roadele mult așteptate. 1. Îmbunătățește pH-ul solului cu cenușă de lemn și zaț de cafea
24 August 2016, 15:28
PH-ul solului poate varia dacă cultivi mai multe plante diferite la un loc. Încearcă să îl aduci cât mai aproape de valoarea neutră prin rectificarea solului pe scară largă. Alcalinizează solul din zonă pentru sparanghel sau păturile de legume pentru sfeclă, fasole și broccoli cu cenușă din sobă. Poți să folosești inclusiv zaț de cafea în jurul plantelor ericacee precum azaleele, trandafiri și rododendroni.
2. Oțet pentru distrugerea buruienilor
Oțetul este o versiune naturală și chiar mai eficientă a erbicidelor chimice.
Toarnă puțin într-o sticlă de spray și stropește buruienile, preferabil când afară este cald și senin. Acidul arde buruienile și le distruge complet în câteva zile.
Stropește locul în urmă ca să elimini aciditatea în exces sau presară puțin bicarbonat de sodiu ca să o neutralizezi.
3. Îngroapă gunoiul de bucătărie în grădină
Tot gunoiul din bucătărie poate fi utilizat în grădină, indiferent dacă ai sau nu o grămadă de compost. Sapă un șanț adânc de 30 de cm între răsadurile de legume și aruncă în el zilnic deșeurile de bucătărie.
Acoperă la loc șanțul cu pământ ca să eviți mirosurile neplăcute și muștele. După acoperire, șanțul arată ca un pat ușor ridicat de la sol. Acest loc este perfect pentru plantarea legumelor din sezonul următor.
4. Așterne scoici și coji de ouă la păturile de grădinărit
Poți îndulci și însănătoși solul folosind un fertilizator cu eliberare treptată alcătuit din scoci și coji de ouă pisate. Fragmentele utilizate trebuie să aibă dimensiuni cât mai mici. Carbonatul de calciu din scoici duce la alcalinizarea solului.
5. Fertilizator pe bază de ceai de buruieni
Poți folosi pe post de fertilizator un ceai de buruieni. Taie buruienile și aruncă-le în apa ținută la soare și, în decurs de câteva zile, ceaiul cu conținut ridicat de azot este gata. Folosește-l ca spray foliar sau fertilizator pentru sol.
Tătăneasa este extrem de bună pentru prepararea acestui ceai, întrucât rădăcinile ei adânci absorb foarte bine nutrienții din sol și îi fac disponibili pentru plantă.