Topinamburul, rădăcina soarelui
Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o plantă destul de stranie. Face parte din familia Asteracee (la fel ca anghinarea), care este o familie de plante cu flori! Și, într-adevăr, are flori foarte frumoase. De altfel, e înrudită cu floarea-soarelui, cu care seamănă foarte mult, făcând parte din același gen, Helianthus.
24 Aprilie 2015, 10:08
Totuși, topinamburul este cunoscut ca legumă, căci de la el se folosesc tuberculii, care seamănă, la formă și gust, cu cartofii. La noi, popular este numit cartoful săracilor, nap porcesc, morcov porcesc, măr de pământ, cartof evreiesc, anghinare de Ierusalim, picioică sau guli.
Numele sau neobișnuit se pare că vine de la un trib de amerindieni, Tupinamb sau Topinambas, căci planta este originară din regiunea Marilor Lacuri, din estul Statelor Unite (din Maine până în Dakota de Nord) unde există încă și astăzi câteva specii sălbatice. Acolo era numită rădăcină soarelui. Anul 1612 a fost unul foarte secetos în acea zonă, un an de foamete și sete, iar mulți dintre noii coloniști s-au salvat de la moarte consumând tuberculi de topinambur.
Astfel, au început să se intereseze și mai mult de această plantă. Exploratorul Samuel de Champlain o descoperise deja în anul 1605, la Cape Cod, el fiind primul care a adus tuberculi de topinambur în Europa - a fost urmat apoi de alți marinari francezi. Mulțumită calităților sale medicinale și gustului sau bun, plantă s-a răspândit rapid pe continent.
După al Doilea Război Mondial, însă, popoarele care fuseseră sub ocupație nazistă (mai ales francezii) nu au mai dorit să-și amintească de vremurile grele pe care le-au trăit în timpul războiului. Din cauza că naziștii sau chiar armată proprie le confiscau orice sursă de hrană (cartofii, morcovii etc.), europenii au fost nevoiți să mănânce topinambur în acea perioadă, pentru a supraviețui.