175 de ani de la apariţia primelor cărţi poştale de Crăciun
S-au împlinit 175 de ani de la apariţia primelor cărţi poştale de Crăciun. Acestea au fost comandate la Londra de Sir Henry Cole - antreprenor si publicist englez, unul dintre fondatorii Muzeului Victoria si Albert din Londra.
13 Decembrie 2018, 08:19
În 1843, el nu a avut timp să scrie, personal, felicitări tuturor rudelor, prietenilor si partenerilor săi de afaceri.
Din acest motiv, acest om foarte ocupat s-a adresat ilustratorului John Callcott Horsley cu solicitarea de a-i realiza o schită, care apoi a fost multiplicată prin mijloace tipografice.
După aceea, cărtile poştale au fost pictate manual de un artist profesionist.
Sir Henry Cole nu a trebuit decât să scrie mesajul si să se semneze.
Cărtile postale rămase nescrise după expedierea felicitărilor către destinatari au fost vândute de către Sir Henry Cole în schimbul un penny - un pret imens, aproximativ egal cu câstigul mediu zilnic al angajatilor.
Menţionăm că, în urmă cu câtiva ani, o astfel de carte poştală a fost vândută la licitatie pentru aproximativ 25 de mii de euro.
Ideea cărţilor poştale nu era una nouă sau revoluţionară. La vremea respectivă, în Marea Britanie erau deja de populare cărţile poştale cu ocazia Zilei Sfântului Valentin.
Iar ideea de a propune astfel de cărţi poştale pentru Crăciun era privită cu scepticism.
Se credea că acestea nu se vor vinde foarte bine, însă, datorită apariţiei unor noi mijloace de tipărire mult mai ieftine şi a preţului scăzut la serviciile poştale ca urmare a dezvoltării comunicaţiilor feroviare, cărţile poştale de Crăciun au început să capete popularitate şi să se bucure de o cerere mare.
La scurt timp după apariţia lor în Anglia, o popularitate deosebită au început s-o aibă cărţile poştale fabricate în Germania, unde tehnica tipografică s-a dezvoltat mult mai rapid, acestea fiind mult mai ieftine, iar calitatea mult mai bună.
Tot în aceeaşi perioadă, datorită soţului german al reginei Victoria, Albert de Saxa-Coburg-Gotha, în Anglia s-au răspândit, astfel, şi alte tradiţii germane ale Crăciunului - Calendarul şi Pomul de Crăciun.
Sursa: rador