A fost DESCIFRAT cel mai important mister al BERII!
Arheologii de la Universitatea Stanford au descoperit, în timpul unor săpături efectuate în nordul Chinei, o rețetă de bere, a cărei vârstă atinge 5.000 de ani.
25 Mai 2016, 05:53
Oamenii de stiinta au gasit si alte artefacte, inclusiv vase pentru folosite pentru prepararea berii, precum si dovezi ale utilizarii orzului. Studiul a fost publicat in revista Proccedings of the National Academy of Sciences.
Pana in prezent, cele mai timpurii dovezi ale existentei berii in China indicau anii 1250-1046 inaintea erei noastre, adica perioada domniei dinastiei Shang. Oamenii de stiinta au estimat ca traditia fabricarii acestei bauturi a fost preluata din cultura neolitica Yangshao.
De aceasta data, arheologii au efectuat sapaturi in Mijiaya, loc situat pe valea raului Chan. Au fost descoperite doua gropi cu artefacte, specifice procesuui de fabricare a berii. Tipologia fomelor vaselelor de ceramica si rezultatele analizelor chimice au arata ca varsta tuturor acestor obiecte este de 4.900-5.400 de ani.
Cercetatorii au gasit borcane cu gura larga, palnii si amfore, in interiorul carora a ramas un strat de culoare galbuie. In opinia specialistilor, fiecare tip de vase era folosit pentru anumitele etape din procesul de producere a berii: spre exemplu, palniile pentru filtrare, iar amforele pentru pastrare.
Analizele chimice au demonstrat ca, potrivit retetei antice, meiul, orzul si "lacrimile lui Iov" fermentau impreuna. Altfel spus, chinezii dispuneau de o tehnologie avansata, foloseau instrumente speciale si puteau crea conditiile necesare de temperatura.