Biserica de lemn din Poarta Sălajului - monument istoric de secol XVII, distrusă de furtună
Biserica de lemn din Poarta Sălajului, monument istoric de secol XVII, a fost puternic avariată de furtuna de duminică seara, vântul puternic ducând la prăbuşirea turlei lăcaşului de cult peste acoperiş.
18 Septembrie 2017, 15:26
'Situaţia este una dramatică, ţinând cont că era una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj, dar natura dezlănţuită face ravagii. Biserica era într-o stare bună de conservare, dar se pare că a fost un ghinion că vântul a bătut dintr-o direcţie nepotrivită. Mâine dimineaţă vom merge să evaluăm situaţia şi să vedem ce soluţii putem găsi în situaţia aceasta. Fără o evaluare la faţa locului nu pot spune mai multe. Va trebui să găsim urgent o soluţie de finanţare. Nu o putem lăsa aşa. În prima fază trebuie pusă în siguranţă, pentru a nu ploua în interior, pentru că apoi se distruge tot', a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, Doina Cociş.
Aceasta a adăugat că va discuta cu autorităţile judeţene pentru finanţarea reabilitării bisericii, dar va sesiza şi Ministerul Culturii, o altă soluţie fiind fondul de rezervă al Guvernului.
Biserica, una din cele mai vizitate din Sălaj, în condiţiile în care este poziţionată foarte aproape de drumul european E81, care face legătura între Zalău şi Cluj Napoca, face parte, alături de alte şase biserici de lemn din judeţ, din proiectul european 'Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord', implementat de Consiliul Judeţean Sălaj cu scopul de a creşte importanţa turismului şi culturii, ca factor care stimulează creşterea economică a regiunii.
Conform tradiţiei, biserica a fost dăruită în 1840 celor din localitate de către locuitorii din Răstolţul Mare şi ar fi fost construită cu 200 de ani mai devreme.
Supranumit 'judeţ al bisericilor de lemn', Sălajul are 68 de astfel de lăcaşuri de cult înscrise pe lista monumentelor istorice.
Sursa: AGERPRES