Cea mai veche epavă din lume, descoperită în Marea Neagră
De 2400 de ani stătea sprijinită, aproape intactă, pe platforma continentală a Mării Negre. Ambarcaţiunea cu o lungime de 23 metri, originară din Grecia antică, era folosită pentru comerţ.
24 Octombrie 2018, 12:08
Epava care a fost descoperită de o echipă de arheologi condusă de britanicul Joe Adams în cadrul unui interesant program de cercetare submarin intitulat ‘Black Sea Maritime Archaeology Project’ este, foarte probabil cea mai veche navă din lume descoperită vreodată de om.
Ştirea a fost dată de publicaţia Guardian, care a mai anunţat şi că foarte curând la British Museum din Londra va fi proiectat un documentar în care au fost filmate etapele importantei descoperiri.
Nava, care a fost găsită la circa 2000 de metri sub nivelul mării şi care momentan va rămâne acolo, are toate componentele necesare: catarg, cârmă şi bancuţele destinate oamenilor care vâslesc. Excelenta stare de conservare se datoreză lipsei de oxigen (condiţie specifică acestei adâncimi), precum şi a unui habitat deosebit precum cel al bazinului preistoric închis al Marii Negre.
”O navă care s-a păstrat intactă din epoca clasică, la o adâncime de 2 km, este un lucru pe care nu am crezut că-l voi vedea vreodată” a declarat publicaţiei Guardian, profesorul Adams. „Este o descoperire care va schimba cunoştinţele noastre şi percepţia privind activităţile navale şi cele ale navigaţiei din lumea antică”, a adăugat omul de ştiinţă fără a reuşi să-şi ascundă emoţia.
Ambarcațiunea seamănă cu modelele navelor pictate pe amfora grecească cunoscută drept “Vasul Sirenă”, care ilustrează un episod din legenda lui Ulise, eroul homeric care s-a legat de catarg pentru a rezista cântecelor sirenelor.
Sursa: rador