Cele mai frumoase staţii de metrou din lume. Cine conduce clasamentul
În multe capitale ale lumii sistemul de transport public, metroul, uimește prin frumusețea sa și designul inedit. Lustre uriașe, globuri de sticlă, iluminat original, flori, cascade, palmieri, mozaic, picturi pe lemn, sticlă şi ceramică, vitralii, graţie, acestor avantaje călătoria se transformă în una plăcută și captivantă.
05 Iulie 2017, 15:25
Vă prezentăm cele mai neobișnuite și cele mai frumoase stații de metrou din întreaga lume. Pe lista celor mai frumoase stații de metrou au fost incluse evident și stațiile de la metroul mescovit, care pe bună dreptate este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume.
1. Stația de metrou Formosa Boulevard, din Kaohsiung, Taiwan
Începem călătoria noastră imaginară cu stația de metrou Formosa Boulevard, din Kaohsiung, Taiwan. Ea se deosebește de restul stațiilor prin arhitectura sa deosebită, fiind formată toată din vitralii mari.
Lucrarea din această stație are o suprafață de 4.500 de metri, considerată de specialiști drept cea mai mare lucrare din lume realizată din vitralii, prin îmbinarea a sute de bucăţi de sticlă colorată.
Stația nu este în realitate o extensie a unui parc, dar culorile vii lasă această impresie, staţia fiind extrem de frumoasă.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=vbll_T2Bp7k{/youtube}
Ea a fost proiectată de arhitectul Narcissus Quagliata. Vitraliile strălucitoare formate din zeci de bucăți mici de sticlă au fost create de talentatul arhitect Narcissus Quagliata.
Grație imaginilor create şi a jocului de culori, această stație de metrou a devenit locul preferat al cuplurilor de tineri îndrăgostiți și al tinerilor proaspăt căsătoriți, care de regulă vin aici să-și facă poze. staţia a devenit cunoscută şi ca destinație turistică.
Pe cupola, care are un diametru de 30 de metri și o suprafață totală de 660 de metri pătrați, sunt prezentate cele patru elemente primordiale ale vieții: apa, focul, aerul și pământul. Apa este nivelul emoţional, universul sufletului, dorinţele, sentimentele şi dragostea.
pământul simbolizează nivelul concret, cotidianul, aspectele materiale ale vieţii. Focul este nivelul energetic, acţiunea, determinarea, lupta şi câştigul, iar aerul reprezintă nivelul intelectual, mental, conceptele, năzuinţele şi visurile.
Stația Formosa Boulevard, Kaohsiung, Taiwan, are una dintre cele mai uluitoare decorațiuni de artă publice din lume „Domul de Lumină”, care încununează partea superioară a stației Boulevard Formosa și este o vitrină-tavan imensă de vitralii curcubeu.
Creat de către artistul Quagliata, domul, cu un diametru de 30 de metri, spune povestea miracolului vieții omenești. Una din cele mai aglomerate staţii de metrou din oraş este Formosa Boulevard. Monumentul de artă „The Dome of Light” a fost realizat din bucăţi individuale de geam şi reprezintă o încântare.
2. Stația de metrou Toledo din Napoli, Italia
Stația de metrou Toledo din Napoli, Italia, se află și ea printre cele mai frumoase stații de metrou ale lumii, grație lucrării „Panourile de lumină”. Deschisă în luna septembrie 2012, staţia de metrou Toledo a fost cea de-a 16-a construită pe Linia Napoli 1.
Aflată la 50 de metri sub pământ, de-a lungul uneia dintre străzile principale destinate cumpărăturilor, Via Toledo, şi proiectată de firma spaniolă Oscar Tusquets Blanca, staţia de metrou se intinde sub ape şi este cea mai adancă staţie de metrou a liniei.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=wgJ5h_IUlmg{/youtube}
Staţia de metrou este cunoscută turiștilor ca University of Naples.
Beneficiind de o artă uimitoare și de un design interesant, stația reprezintă un adevărat „sanctuar”. Renovarea a adus locația mai aproape de comunitatea academică a orașului Napoli.
Fiecare călătorie cu metroul reprezintă o vizită la Muzeul Artelor. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume, ea este și una dintre cele mai adânci stații din Napoli.
Pereții, tavanele și alte suprafețe sunt acoperite de un albastru puternic și alb, datorită mozaicului Bisazza, care dă impresia că te afli fie sub apă, fie în spațiul cosmic.
La interiorul celei mai adânci stații de metrou din lume au lucrat arhitectul spaniol Oscar Tusquets Blanca și artistul sud-african William Kentridge. Staţia de metrou Toledo are o adâncime de 50 de metri, fiind una dintre cele mai adanci din Napoli. Designul staţiei de metrou are la bază temele importante: apa şi lumina.