Cofetăriile sunt demodate sau reprezintă o afacere de viitor?
Atunci cand se gandesc la „cofetarie”, multora dintre romani le vine in minte un local cu iz comunist, cu mese metalice, acoperite cu sticla, si cu vanzatoare mai mult sau mai putin amabile.
18 Octombrie 2015, 06:47
Inainte de 1989, cofetariile erau la moda si reprezentau unul dintre locurile in care tinerii isi dadeau intalnire cu persoanele iubite sau unde familia isi petrecea cel putin o ora din weekend.
Dupa 1989, cofetariile au inceput sa-si piarda, treptat, aura de sarbatoare, multe dintre ele au dat faliment, iar in locul lor au aparut magazine si restaurante.
De ce au devenit demodate
Cofetariile nu au disparut cu totul de pe piata. Cu toate acestea, importanta lor in preferintele romanilor a devenit din ce in ce mai mica. Cauzele sunt simple. Daca, inainte de 1989, cofetariile reprezentau un important loc de socializare, acestea au devenit, dupa Revolutie, demodate, iar oamenii au „migrat” catre restaurante, baruri si localuri tematice. In plus, oamenii au inceput, din ce in ce mai mult, sa prepare prajiturile in casa, deoarece piata a inceput sa ofere tot mai multe pretexte de socializare.
Cu ce au fost inlocuite cofetariile
Oamenii simt nevoia sa petreaca timp in oras, iar cofetariile au fost inlocuite cu brio de alte tipuri de localuri si chiar de magazine. Spre exemplu, barurile obisnuite sunt peste tot. Pe fiecare strada importanta dintr-un mare oras stau aliniate localuri cu preturi pentru toate buzunarele, de la cele de lux, pana la ele care se adreseaza clientilor ce vor, practic, sa bea mult si ieftin. Restaurantele au fost si au ramas la moda, iar cheia succesului unei astfel de afaceri consta in localizare, servire, ambianta si preturi, care se afla in stransa legatura cu modul in care proprietarii au reusit sa construiasca (sau nu!) un brand de lux.
De unde cumparam prajituri
Cofetariile, in adevaratul inteles al cuvantului, au ramas putine, indiferent daca ne gandim la unul dintre marile orase sau la localitatile mici. Daca vor sa manance prajituri, cei mai multi dintre romani prefera sa le gateasca in casa si nu apeleaza la o cofetarie decat in situatia in care participa, ca invitati sau gazde, la un eveniment important, precum o zi de nastere. Insa, atunci cand doresc sa manance o prjitura in oras, oamenii au la dispozitie un desert delicios intr-un restaurant, o sumedenie de supermarketuri care etaleaza in fata clientilor o vasta paleta de optiuni, dar si patiseriile de la „coltul blocului”, unde prajiturile sunt frumos ambalate si servite la pachet.