Despre dragoste în vremea pandemiei de coronavirus. Ce e bine să știi
Odată cu izolarea și cu alte restricții pe care le-a adus pandemia, avem timp să profităm din plin de partenerul nostru și să ne răsfățăm cu... nopți arzătoare. Cu toate acestea, apare o întrebare: există riscul transmiterii coronavirusului SARS CoV-2 prin relații sexuale?
30 Mai 2021, 08:46
Distanțarea socială nu este evidentă atunci când ești limitat ca un cuplu ... și carnal. A fi blocat acasă cu cealaltă jumătate oferă multe oportunități de a vă alătura sau de a citi Kâma-sûtra. Dar, nu există riscul transmiterii coronavirusului prin relații sexuale?
Pupici și mângâieri, vectori de transmisie
"Raspunsul este da. Coronavirusul SARS CoV 2 poate fi transmis prin sex, deoarece partenerii se sărută și se ating. Cu toate acestea, dacă o persoană este infectată, virusul este prezent în saliva sau chiar pe mâinile lor ”, explică dr. Daniel Scimeca, medic generalist.
Cu toate acestea, COVID-19 nu este o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Într-adevăr, Organizația Mondială a Sănătății afirmă: „După cum sugerează și numele lor, ITS sunt transmise în principal în timpul actului sexual. Există mai mult de treizeci de agenți infecțioși, bacterii, viruși sau paraziți, care pot fi transmiși în acest fel ”. SARS COV-2 nu este unul dintre ele, deoarece poate fi transmis în afara contactului intim.
Dr. Scimeca adaugă „Transmisia genitală nu este sigură. Câteva studii indică faptul că în urină au fost observate urme ale coronavirusului SARS CoV-2, ceea ce sugerează că contactul cu virusul prin tractul genital poate fi posibil. Dar nu a fost raportat niciun caz de transmitere. Și contactul oral sau tactil este deja suficient pentru a fi contaminat ”.
Ar trebui să renunțăm la sex în timpul epidemiei?
A avea o oră fericită cu partenerul tău fără să te atingi sau să te săruți este foarte complicat ... cu excepția poate a unor adepți ai sexului tantric. Ar trebui să ne abținem atunci de a face sex în timpul închiderii?
„Dacă unul dintre parteneri are simptome care amintesc de coronavirus (tuse, febră ...), este mai rezonabil să evităm relațiile sexuale, de fapt”, admite medicul generalist.
Și aceasta nu este singura măsură de precauție pe care trebuie să o luați dacă cineva din gospodărie are COVID-19. Este de preferat să respectați gesturile de barieră: interziceți îmbrățișările, contactul, păstrați o distanță de cel puțin 1,5 m de cei dragi sau chiar tuseți în cot sau într-o batistă de unică folosință. În plus, este recomandat să purtați o mască și să vă izolați de cei dragi ori de câte ori este posibil. Păstrarea unei camere separate - dacă cazarea o permite - este cea mai bună soluție. Pentru a limita riscul de contaminare la domiciliu, este de asemenea recomandabil să ventilați în mod regulat încăperile.
În plus, mai multe studii indică faptul că pacienții rămân contagioși câteva zile după dispariția simptomelor. Potrivit lucrării, durata ar fi de 8 zile pentru formele mai puțin severe și mai mult de o lună pentru cazurile severe. Așadar, nu-ți săruta iubitul plin pe gură de îndată ce tusea se oprește și febra se oprește.
... Dar abstinența este doar pentru bolnavi
Cu toate acestea, întreaga Franță nu este obligată să-și îmbrace centura de castitate în timpul închiderii. „Dacă un cuplu închis împreună nu prezintă simptome ale bolii și nu a fost în contact cu persoanele infectate în ultimele zile, nu văd niciun motiv să mă abțin de la a face sex”, îl asigură dr. Daniel Scimeca.
Trebuie doar să luați câteva măsuri de precauție ... și nu doar în ceea ce privește contracepția. Gonzalo R. Quintana Zunino, profesor de neuroștiințe comportamentale, explică în revista științifică Conversația „În primul rând, spală-te pe mâini cel puțin douăzeci de secunde cu săpun și apă caldă înainte de a face orice, dar și după orice activitate. nou preliminar în timp de izolare! "
De asemenea, el sfătuiește să evite practicile riscante, cum ar fi rimming și să le favorizeze pe cele care limitează schimbul de salivă, cum ar fi masajele erotice, masturbarea reciprocă, poziția lingurii sau vizionarea filmelor pornografice.
Dacă ambii parteneri sunt sănătoși, ar fi mai dăunător să ne privăm reciproc de aceste momente de intimitate. În timpul sexului, sunt eliberați diferiți hormoni ai plăcerii. Acestea ajută, printre altele, la crearea unui sentiment de bunăstare corporală și psihologică relativ de lungă durată ... și astfel la reducerea nivelului de stres și anxietate. Beneficii semnificative în această perioadă foarte provocatoare de anxietate a pandemiei.
Simona Lazăr
Foto: Pixabay