Divorţ refuzat de Curtea Supremă, la 27 de ani după cererea sa iniţială
Curtea Supremă din India i-a refuzat joi dreptul la divorţ unui octogenar, pronunţându-se în acest caz la 27 de ani după cererea iniţială de dizolvare a căsătoriei sale de 60 de ani, informează AFP.
13 Octombrie 2023, 16:59
Nirmal Singh Panesar, în vârstă de 89 de ani, şi soţia lui, Paramjit Kaur Panesar, în vârstă de 82 de ani, s-au căsătorit în 1963.
În 1984, soţia lui a refuzat să se mute în oraşul Madras, în sudul ţării, unde forţele aeriene indiene îl detaşaseră pe soţul ei.
Potrivit documentelor depuse în instanţele indiene, soţul, care dorea să redevină un bărbat liber, a declarat că relaţia lor conjugală s-a încheiat iremediabil în acel an.
Domnul Panesar a cerut divorţul abia în 1996, invocând fapte de cruzime şi abandonul căminului familial. Un tribunal districtual i-a acordat divorţul în 2000, însă acesta a fost anulat în acelaşi an, după un recurs al soţiei sale.
În India, persoanele care doresc să divorţeze trebuie să obţină mai întâi aprobarea tribunalelor, care acordă divorţul, în general, doar în baza prezentării unor dovezi de cruzime, violenţă sau pretenţii financiare exagerate.
Curtea Supremă din India a avut nevoie de peste două decenii pentru a refuza acest divorţ, recunoscând în acelaşi timp că uniunea cuplului, care are trei copii, este 'irecuperabilă'.
'Instituţia căsătoriei este în continuare considerată, în societatea indiană, ca o legătură afectivă, pioasă, spirituală şi inestimabilă între soţ şi soţie', a subliniat Curtea Supremă în hotărârea sa publicată joi.
Potrivit sentinţei, acordarea dizolvării acestui mariaj ar fi o 'nedreptate' faţă de doamna Panesar, care a argumentat că nu voia să moară marcată de 'stigmatul' unei femei divorţate.
De asemenea, ea a precizat că nu a rupt niciodată 'legătura sacră' a căsătoriei, declarându-se în continuare dispusă să aibă grijă de soţul ei ajuns la o vârstă înaintată.
Divorţul rămâne un subiect tabu în cea mai mare parte a Indiei, unde doar o căsătorie dintr-o sută se încheie printr-o dizolvare a mariajului.
Sistemul de justiţie indian se confruntă cu întârzieri atât de cronice încât unele cazuri au nevoie de zeci de ani înainte să ajungă la o rezolvare definitivă.
Potrivit Guvernului de la New Delhi, aproximativ 43,2 milioane de dosare erau încă în curs de soluţionare în tribunalele din întreaga ţară în 2022.