Doliu în lumea culinară: Cofetarul care a inventat celebrul desert "Tiramisu" a încetat din viață
Lumea gastronomică este în doliu după vestea tristă a dispariției lui Roberto Linguanotto, cunoscut drept inventatorul celebrului desert italian "tiramisu".
Articol de Petruț Mazilu, 30 Iulie 2024, 13:38
Cofetarul italian a încetat din viață la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă o moștenire dulce care a cucerit inimile și papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.
Povestea tiramisu-ului începe în anii 1970, în orașul Treviso din Italia. Roberto Linguanotto, un talentat cofetar care lucra la restaurantul "Le Beccherie", a creat acest desert iconic printr-o serie de experimente culinare.
Împreună cu Alba Campeol, soția proprietarului restaurantului, Linguanotto a combinat ingrediente simple, dar delicioase, pentru a crea un desert rafinat și unic.
Tiramisu-ul original al lui Linguanotto consta în straturi de savoiardi (pișcoturi) înmuiate în cafea, alternând cu o cremă bogată de mascarpone, ouă și zahăr, și presărat cu pudră de cacao.
Simplitatea și eleganța acestui desert au captat rapid atenția și gusturile italienilor, iar vestea despre deliciul cremos s-a răspândit rapid.
Tiramisu a apărut pentru prima dată în meniul restaurantului în 1972.
Soţia proprietarului restaurantului, Alba Campeola, care inventase un desert din cafea şi cremă de ouă încă în anii 1950.
Linguanotto a înlocuit crema de ouă cu mascarpone şi aşa a apărut tiramisu.
Versiunea desertului lui Linguanotto este înscrisă într-un act notarial întocmit de trei membri ai Academiei italiene de artă culinară din Treviso, notează Corriere della Sera.