Oasele unei balene care a trăit în urmă cu 41 de milioane de ani, descoperite în Egipt
Arheologii au descoperit oasele uneia dintre cele mai vechi balene care a trăit în Egipt în urmă cu 41 de milioane de ani, unul dintre 'cei mai vechi membri ai familiei sale din Africa', în prezent dispărută, a anunţat joi Universitatea Americană din Cairo (AUC), transmite AFP.
11 August 2023, 11:31
Balena a fost denumită Tutcetus rayanensis, de la numele copilului-faraon Tutankhamon, dar şi de la 'cetus', care înseamnă balenă în greacă, şi de la Wadi al-Rayan, în regiunea Fayoum, la sud de Cairo, unde a fost descoperită.
Este 'cea mai mică balenă bazilozaur descoperită până în prezent şi unul dintre cele mai vechi exemplare din această specie din Africa', a declarat AUC într-un comunicat.
Descoperirea acestei fosile reprezintă o 'etapă crucială în evoluţia de la (mediul) terestru la maritim a balenelor', potrivit lui Hicham Salam, membru al echipei de cercetare care a descoperit craniul, mandibulele, oasele şi o vertebră de la animalul cu lungimea de 2,5 metri şi 187 de kilograme.
În această etapă, balenele 'au dezvoltat caracteristici de peşte, cum ar fi un corp simplificat, o coadă puternică, înotătoare şi ultimele semne ale membrelor suficient de vizibile pentru a fi descrise drept picioare, care probabil nu erau utilizate pentru mers, ci pentru reproducere', a detaliat cercetătorul, citat în comunicat.
Fosila a fost găsită într-o zonă a Egiptului, cândva acoperită de mare, unde se află şi Valea Balenelor, care conţine resturi fosile 'nepreţuite', potrivit UNESCO.
Arheologii egipteni au descoperit în august 2021 fosila unei noi specii de balenă amfibiană care a trăit în urmă cu 43 de milioane de ani în regiunea Fayoum.
Cu o lungime de peste trei metri şi cu o greutate de aproximativ 600 de kilograme, Fioumicetus anubis a fost prezentată ulterior de Egipt drept 'cea mai feroce şi mai veche balenă din Africa'.
În 2018, o echipă de oameni de ştiinţă a descoperit primul schelet de dinozaur din Africa, datând din urmă cu peste 75 de milioane de ani.