Sămânţa din damigeană, transformată într-o mini grădină
În anul 1960, într-o zi de Paşti, britanicul David Latimer a plantat o sămânță într-o damigeană, curios fiind să vadă cum se va dezvolta. Astăzi, la 57 de ani de la întâmlparea care a dat naştere acestui experiment, în interiorul damigenei se află o mică grădină, care a rezistat zeci de ani fără a avea nevoie de îngrijire specială.
12 Martie 2017, 12:23
Prin acest experiment mai puțin obișnuit, britanicul a creat un ecosistem care s-a adaptat perfect acelui mediu lipsit de orice legătură cu exteriorul, cu excepția luminii care pătrunde prin pereții damigenei și care face posibilă fotosinteza.
Latimer a pus în damigeană un strat de compost, pe care l-a umezit temeinic, după care a semănat o plantă. Orificiul vasului a fost acoperit, sigilat și vasul plasat într-un loc însorit. De 45 de ani, adică de la momentul când a aprovizionat ultima dată planta cu apă, Latimer n-a mai scos dopul damigenei niciodată. În restul timpului planta n-a mai primit nici aer proaspăt, nici apă, dar, chiar și așa, ea a prosperat.
Organismul vegetal a crescut… cât i-a permis vasul. Frunzele moarte s-au transformat în compost, fiind degajat, în urma descompunerii lor, dioxidul de carbon necesar metabolismului plantei și având loc o reciclare a nutrienților. Iar ciclul vieții a continuat.
Este uimitor că plantele s-au menținut atâta vreme în acest mediu, devenit un univers eco miniatural, asemănător unui terariu.