Somn și dietă: cele 4 reguli principale ale cinelor anti-insomnie
Oboseala, somnolenta, scaderea concentrarii, problemele de memorie, daca dormi prost, consecintele nu lipsesc.
01 Februarie 2023, 16:29
Stabilirea unui ritual de culcare este esentiala, dar este si necesara schimbarea obiceiurilor alimentare, cel putin in ceea ce priveste cina. Iată cele 4 reguli principale de dietă pe care trebuie să le urmați pentru a vă promova somnul și pentru a reduce insomnia.
Cină bună, somn bun
Câteva schimbări în modul în care mâncați noaptea vă pot ajuta să vă îmbunătățiți somnul. Testul acela pentru insomniaci înainte de a apela la somnifere...
Regula anti-insomnie nr. 1: o cină bogată în carbohidrați și săracă în proteine
Acești nutrienți joacă un rol în sinteza anumitor neurotransmițători din creier și pot astfel contribui la somn sau dimpotrivă îl împiedică.
Alegeți o dietă bogată în carbohidrați cu indice glicemic scăzut, adică cei care se absorb și se metabolizează lent: pâine cu cereale, pâine integrală, cereale integrale (bulgur, orez brun, quinoa, hrișcă), paste al dente, leguminoase (fasole, mazăre, linte), legume, fructe proaspete etc.
Dimpotrivă, limitați carbohidrații cu indice glicemic ridicat: pâine albă, orez alb, cereale rafinate sau dulci, cușcuș, tapioca, cartofi, gnocchi, produse de patiserie industriale (croissante, prăjituri, gogoși, biscuiți), ciocolată cu lapte, zahăr, miere, înghețată ...
Reduceți proteinele: este mai bine să consumați alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, carnea de pasăre, peștele, fructele de mare și ouăle, la prânz și nu seara.
Regula anti-insomnie nr.2: o cina usoara, nu picanta si nici prea tarziu
Daca mananci prea mult si prea gras, picant si tarziu, digestia va fi mai lenta si va fi insotita de o crestere a temperaturii corpului, doi factori care intarzie somnul si sunt adesea responsabili de insomnie.
Așadar, nu cina prea târziu, evită alimentele condimentate, nu mânca prea mult și limitează grăsimile, în special acizii grași saturati (meznuri, carne grasă, smântână proaspătă, unt, brânzeturi, prăjeli și pesmet, sosuri etc. ) și acizi grași trans (margarină, gogoși, produse de patiserie, produse de patiserie, produse de patiserie, biscuiți, prăjituri industriale etc.).
Regula anti-insomnie nr. 3: favorizează omega-3
Omega-3 contribuie la buna functionare a creierului si sunt avantajosi pentru gasirea somnului.
Alege surse de omega-3: peste gras (somon, pastrav, macrou, halibut, sardine), ulei de rapita, ulei de in.
Limitați însă sursele de omega-6, molecule care concurează cu omega-3: ulei de floarea soarelui, porumb, maioneză etc., și produse industriale în general.
Regula anti-insomnie nr. 4: fără băuturi alcoolice sau cu cofeină
Contrar credinței populare, alcoolul nu este bun pentru somn. Cu siguranță, consumul de alcool favorizează adormirea, dar apoi perturbă somnul provocând micro-treziri și favorizează insomnia. În cele din urmă, somnul este de proastă calitate și nu este reparator.
Cofeina exercită efecte asupra creierului timp de până la 6 ore după consum. Așa că de la mijlocul după-amiezii, evitați să beți cafea și orice altă băutură care conține cofeină: ceai, ciocolată, sifone...
Pentru a consolida eficacitatea acestor 4 reguli de dietă anti-insomnie:
lupta împotriva stresului,
faceți doar activități calme înainte de a merge la culcare,
mergi mereu la culcare la aceeasi ora,
faceți exerciții regulate, dar nu seara.