Un oraş britanic, al doilea ca mărime din Regatul Unit, declară echivalentul unui faliment
Consiliul municipal din Birmingham a invocat 'secţiunea 114' din legea administraţiei locale, măsură similară cu declararea falimentului unei firme, transmite AFP.
05 Septembrie 2023, 16:37
Municipalitatea care gestionează serviciile publice pentru peste un milion de locuitori nu mai face faţă cheltuielilor şi va efectua plăţi doar pentru problemele vitale.
Numărul celor afectaţi este mai mare decât în cazul oricărei autorităţi locale, Londra fiind împărţită în sectoare.
Comunitatea locală din centrul Angliei nu mai reuşeşte să îşi echilibreze bugetul, în contextul subfinanţării de către stat şi al situaţiei economice dificile.
Primarul John Cotton a difuzat prin intermediul presei locale un comunicat în care arată că a fost nevoit să recurgă la 'măsura necesară' pentru normalizare.
El a menţionat mai multe cheltuieli excepţionale, printre care o condamnare pentru încălcarea dreptului la muncă, precum şi scăderea fondurilor alocate timp de 13 ani de guvernele conservatoare de la Londra şi criza în privinţa costului vieţii.
Cotton a susţinut că şi alte localităţi au probleme similare din cauza creşterii explozive a ajutoarelor sociale. El a arătat că un studiu al federaţiei comunităţilor locale SIGOMA (Special Interest Group of Municipal Authorities - Grupul de Interes Special al Autorităţilor Municipale) estimează că 26 de municipalităţi şi-ar putea declara falimentul în următorii doi ani.
Bugetele locale din Regatul Unit depind de colectarea impozitelor locale aplicate cetăţenilor şi firmelor, precum şi de contribuţia statului, care a scăzut mult ca urmare a politicilor de austeritate.
'Sistemul de finanţare nu funcţionează deloc. Consiliile locale au făcut minuni de 13 ani, dar nu mai sunt bani', a avertizat preşedintele SIGOMA, Stephen Houghton, care a cerut ajutorul guvernului.