Animalele de la Grădina Zoologică din Bârlad, aclimatizate la temperaturile scăzute
Animalele de la Grădina Zoologică din Bârlad au asigurate condiţiile optime pentru a rezista fără probleme pe perioada iernii, acestea putând să petreacă timp şi în exterior, chiar dacă provin din zone exotice.
25 Ianuarie 2024, 10:41
'Toate animalele sunt aclimatizate, sunt obişnuite la temperaturile noastre, chiar dacă anul acesta am avut valori coborâte până la minus 15 grade. Ele sunt aclimatizate în felul lor şi niciun animal nu a stat în adăpost peste zi. S-a putut face curăţenie, animalul a ieşit la mişcare, apoi s-a retras la locul lui, în funcţie de temperatură. Când a fost mai frig chiar au ieşit câte o jumătate de oră şi au intrat imediat înapoi. Vor şi ele să respire aer curat, pentru că un spaţiu închis rămâne un spaţiu închis', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Grădinii Zoologice Bârlad, Adrian Cărăbăţ.
Acesta a precizat că printre speciile care provin din zone calde se numără păsările exotice, maimuţele, leii şi tigrii.
'Speciile care au nevoi deosebite beneficiază de un tratament deosebit. Fiecare incintă care adăposteşte aceste specii este prevăzută cu centrală termică pe gaz, care asigură temperatura optimă. Avem între 19 şi 23 de grade Celsius, în funcţie de temperaturile de afară. Animalele au posibilitatea să iasă pe perioada programului de vizită în acele spaţii de mişcare care sunt despărţite de spaţiile de odihnă de nişte trape. Trapele sunt deschise, dacă îi convine temperatura, dacă animalul îşi doreşte să iasă la exterior, iese, dacă nu, rămâne la căldură. Animalul hotărăşte dacă afară este bine şi vrea să iasă', a mai spus Cărăbăţ.
Grădina Zoologică funcţionează ca serviciu în cadrul Primăriei municipiului Bârlad şi a fost înfiinţată în anul 1959 ca punct zoologic în Parcul de Cultură al localităţii. Are o suprafaţă totală de 56.043 de metri pătraţi, dintre care 32.043 de metri pătraţi reprezintă spaţiu expoziţional, 24.000 de metri pătraţi spaţii administrative şi o suprafaţă construibilă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.
Potrivit reprezentanţilor primăriei, Grădina Zoologică Bârlad este deschisă publicului pe tot parcursul anului, având un pavilion destinat reptilelor, unde sunt expuse şase specii de şerpi constrictori, aligator de Mississippi şi iguana verde, şi un pavilion de păsări exotice ce înglobează aproximativ 150 de păsări din speciile: Peruş ondulat, Peruş Ninfa, Rozela, Agaponis, Cântători şi Micul Alexander. În restul spaţiilor sunt prezentate mamifere şi păsări din fauna exotică şi autohtonă, printre cele mai spectaculoase fiind: tigru Bengalez, leu, jaguar, raton, precum şi două specii de maimuţe. AGERPRES