Aproape 800 de urși, evaluați în fondurile cinegetice din Bistrița-Năsăud
Urșii au devenit de ceva vreme o prezență frecventă pe ulițele unor sate bistrițene. Nu de puține ori s-a întâmplat să producă pagube, iar oamenilor le este frică să mai iasă seara pe ulițe de teama animalelor.
14 Iunie 2021, 09:59
La evaluarea efectivelor de urs brun și lup din primăvara lui 2021, realizată pe 39 din cele 40 de fonduri cinegetice de pe raza județului Bistrița-Năsăud, s-au numărat nu mai puțin de 797 urși bruni și 258 de lupi.
Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care va transmite datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
Efectivele de urs brun s-au mărit constant în ultimii 5 ani, astfel că, dacă în anul 2017 erau 571 urși bruni, un an mai târziu regăseam 634 urși.
Creșterea nu a stagnat deloc nici în anii următori: în anul 2019 s-au numărat cu 38 mai mulți, pentru ca în anul 2020 să fie identificați nu mai puțin de 765 urși bruni în pădurile din Bistrița-Năsăud.
Condițiile de habitat par să fie prielnice pentru urși în nord de țară, asfel că, într-un an, efectivele de urși bruni din Bistrița-Năsăud s-au mărit cu 32 de exemplare, de la 765 în 2020 la 797 în 2021.
Odată cu încheierea evaluării de primăvară la speciile urs brun și lup, și a centralizării datelor din teren, gestionarii au făcut propuneri privind plafonul maxim de prevenție și intervenţie pentru perioada 2021-2022, pe fondurile cinegetice din județul Bistrița-Năsăud.
În județul Bistrița-Năsăud, în baza Ordinul ministrului mediului nr. 724/2019 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, în perioada iulie 2019 – mai 2021 au fost aprobate spre recoltare un număr de 7 exemplare din specia urs și 7 exemplare din specia lup, din care au fost recoltate 7 exemplare din specia urs și 5 din specia lup.
Ministrul Mediului, Tanzcos Barna, a declarat de curând , că, dacă va fi nevoie, va susţine aprobarea de noi derogări pentru împuşcarea urşilor, în zonele în care vieţile oamenilor sunt puse în pericol de apariţia acestora.
El a menționat că 5% din populaţia ţării este direct afectată de urşii care intră în zonele locuite de om, în timp ce restul de 95% ”au o părere, au anumite informaţii, dar nu trăiesc în zonele respective”.
Tanczos Barna a făcut referire şi la unele organizaţii care militează pentru drepturile animalelor, afirmând că ”sunt foarte multe ONG-uri care au păreri, care exprimă puncte de vedere, dar nu au responsabilitatea intervenţiei şi apărării vieţii umane”. Ministrul a spus că este ”aproape imposibil” ca România să facă relocarea unor exemplare de urşi în alte ţări în condiţiile în care multe alte ţări au refuzat transferul.
Foto: pixabay