Arome de cimbrișor
Ruda apropiată a cimbrului, cimbrișorul (Thymus serpyllum) este o plantă aromată din familia Lamiaceae. Numele plantelor din genul Thymus provine de la pestele lipan (Thymallus thymallus), a carui carne are un miros specific foarte asemanator cu al lor.
16 Octombrie 2015, 03:57
La noi, cimbrisorul are multe denumiri populare: i se spune iarba cucului, tamaita, timisor, sarpunel, cimbru salbatic sau cimbrusor. In alte parti i se spune cimbru de Breckland, cimbru tarator sau cimbru salbatic.
Se pare ca aceasta planta perena, vesnic verde este originara din Europa si Africa de Nord, face flori mici roz, mov, violet sau chiar albe, care infloresc din luna mai pana in septembrie, si are un miros placut, mentolat. Exista si varietati de cimbrisor cultivat care miros a citrice. Frunzele plantei sunt de un verde inchis si sunt comestibile.
Cimbrisorul este o tufa care creste la nivelul solului, modesta, dar cu flori viu colorate, care invelesc locul in care apar. Poate fi cultivat si ca planta ornamentala, caci e foarte decorativ. Este una din cele mai potrivite varietati de plante pentru acoperirea unor suprafete din gradina cu covoare de flori, dar se potriveste si in stancarii sau in ghivece, plantata in combinatii cu alte flori.
E o planta foarte rezistenta, care iubeste soarele, suportand bine canicula si seceta, dar si gerul iernii. In salbaticie, prefera solurile mai nisipoase, uscate si zonele de deal stancoase, povarnisurile sau malurile raurilor. Creste repede si este usor de ingrijit.
Vechii greci foloseau plante din familia cimbrului pentru aromatizarea salii de baie si le ardeau in temple, considerand ca ii fac mai curajosi. Romanii sunt cei care au raspandit aceste plante in intreaga Europa, caci ei le foloseau adeseori pentru a purifica aerul din locuinte si pentru a aromatiza branzeturile si lichiorurile.
In Evul Mediu, oamenii puneau aceste ierburi sub perna ca sa doarma mai usor si ca sa alunge cosmarurile, iar femeile le daruiau frunze de cimbru si de cimbrisor cavalerilor si razboinicilor, pentru a le creste curajul.
Datorita parfumului sau deosebit, cimbrisorul atrage fluturii, mai ales pe cei din specia Marele Albastru.
Cimbrisorul reprezinta, de asemenea, o importanta sursa de nectar pentru albine, care prepara o miere delicioasa din florile sale. Toate soiurile din familia cimbrului au mult nectar, insa cimbrisorul, fiind deosebit de rezistent, creste liber pe arii extinse in zonele stancoase si secetoase din sudul Europei, in bazinul mediteranean, in nordul Africii si in nord-estul Statelor Unite. Grecia si Malta sunt renumite pentru mierea de cimbrisor.
Cimbrisorul este un remediu binecunoscut in medicina populara, fiind folosit mai ales pentru proprietatile sale antiseptice si pentru efectul sau benefic asupra sistemului digestiv. Practic, el are toate proprietatile medicinale ale cimbrului de gradina (Thymus vulgaris), insa usor atenuate.