Colonia de superfurnici care ar putea invada lumea
Oamenii de ştiinţă au descoperit în Etiopia o colonie de furnici deosebite, care ar putea să se extindă pe toată planeta. E vorba de specia Lepisiota canescens al cărei comportament îi pune pe gânduri pe cercetători, potrivit livescience.com şi sciencedaily.com.
25 Noiembrie 2016, 10:17
Formarea de supercolonii este un lucru rar la furnici. Există doar 20 de specii de asemenea insecte care pot face asta. Unele furnici din această specie etiopiană invazivă au creat deja probleme în Parcul Naţional Kruger din Africa de Sud, în timp ce altele au dus la închiderea portului Darwin din Australia timp de câteva zile.
Speciile invazive călătoresc adesea împreună cu oamenii, lucru ce tinde să îngrijoreze, ţinând cont că turismul şi comerţul din Etiopia sunt în creştere.
Astfel, creşte şi riscul ca aceste furnici să devină un fel de „autostopişti”, călătorind în materialele vegetale şi chiar în bagajele turiştilor, spun autorii studiului.
În mod normal, furnicile sunt organizate în colonii, formate dintr-un singur „cuib”, condus de o regină. Există însă aproximativ 20 de specii de furnici, între care şi cea de faţă, care formează supercolonii, comasând mai multe „regate”.
Altfel spus, furnicile din specia Lepisiota canescens sunt un fel de romani sau incaşi ai lumii insectelor, hotărâţi să-şi construiască un imperiu, potrivit livescience.com. Aceste supercolonii pot conţine miliarde de membri care roiesc în mediul înconjurător şi-i elimină pe vecinii lor.
Furnica de Argentina de exemplu are o supercolonie care se întinde aproape în toată California şi se extinde acum spre Mexic. Cea mai mare supercolonie de pe planetă se întinde pe o suprafaţă de şase mii de kilometri, de-a lungul Mediteranei, potrivit unui articol publicat în 2009 în revista Insectes Sociaux.