Criza din biodiversitate ia amploare. O specie de broască, printre cele recent declarate dispărute
O specie de broască care putea fi întâlnită în trecut în două treimi dintre zonele tropicale din Australia a fost declarată dispărută, transmite agenţia Xinhua duminică.
12 Decembrie 2022, 14:23
Cea mai recentă actualizare a 'Listei roşii' a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), principalul barometru de evaluare a riscului de extincţie a plantelor şi animalelor la nivel mondial, a retrogradat broasca Nyakala (Litoria nyakalensis) de la specie critic periclitată la dispărută.
Endemică în Australia şi întâlnită în special la altitudini înalte din zonele tropicale umede, broasca nu a mai fost văzută din aprilie 1990.
IUCN a atribuit dispariţia sa ciupercii chitride (regnul de fungi Chytridiomycota), care a distrus specii de amfibieni din întreaga lume, însă a remarcat că o reducere a habitatului său ca urmare a schimbărilor climatice ar fi putut reprezenta, de asemenea, un factor.
'Ştim ce cauzează această criză: distrugerea habitatului, speciile invazive şi schimbările climatice', a declarat pentru Australian Associated Press (AAP) Jess Abrahams de la Fundaţia Australiană pentru Conservare.
'Avem nevoie de acţiune rapidă din partea guvernului federal dacă vrem să inversăm crizele climatice şi de extincţie', a adăugat ea.
Broasca s-a numărat printre cele 26 de specii australiene cărora li s-a schimbat statutul pe 'Lista roşie' a UICN, 23 dintre acestea fiind orhidee.
Lista a fost publicată pentru a coincide cu Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Biodiversitate (COP15), care se desfăşoară în Canada.
Ministrul australian al Mediului, Tanya Plibersek, care va zbura în această lună la Montreal în calitate de reprezentant al ţării sale la COP15, a anunţat joi o revizuire majoră a legilor privind protecţia mediului din Australia, printre măsuri numărându-se înfiinţarea unei agenţii independente pentru protecţia mediului.
Modificările, care vor fi legiferate în 2023, reprezintă un răspuns la un raport care a constatat că legislaţia actuală este ineficientă şi nepotrivită scopului stabilit.
Efectele activităţii umane, de la schimbări climatice la poluare, sunt ''devastatoare'' pentru viaţa marină, iar drept urmare o zecime din plantele şi animale subacvatice evaluate până în prezent sunt ameninţate cu dispariţia, se arată în cea mai recentă ediţie a 'Listei roşii a speciilor ameninţate', publicată vineri.
În cadrul summitului ONU pentru natură de la Montreal, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat statele lumii să pună capăt ''orgiei distrugerii'' şi să adopte un acord privind sistarea şi inversarea tendinţei de distrugere a habitatelor.
Peste 1.550 din aproximativ 17.903 specii de plante şi animale marine evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt în pericol de extincţie, potrivit celei mai recente Liste Roşii, care funcţionează asemenea unui barometru al biodiversităţii şi este publicată de mai multe ori pe an.
Foto: pixabay