Fenomenele incredibile ale naturii. Marea Gaură Albastră (VIDEO)
Situată În Marea Caraibilor, în apropierea coastei statului Belize, Marea Gaură Albastră reprezintă unul dintre fenomenele fascinante ale naturii, care oferă un spectacol grandios.
20 August 2016, 10:11
Dolina rotundă, cu diametrul de 305m și adâncime de 120m s-a format în mijlocul recifului Lighthouse în timpul glaciaţiunii cuaternare.
Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat, bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralului Belizelor. Terasele fostei peșteri, se află la adâncimi de 21, 49 de metri şi 91 de metri.
Descoperirea acestei zone i se datorează lui Jacques Cousteau, care, în anul 1971 a acostat nava Calypso în zonă, pentru a explora și măsura adâncimea structurii.
Gaura, cu o formă perfect circulară, a apărut în urma cu 65.000 ani și ascunde în adâncurile sale o faună unică printre care se numară bibanul-crestat sau rechinul caraibian de recif.
În prezent, Marea Gaură Albastră se bucură de un succes incredibil, atrăgând mii de turiști pasionați de scufundări, motiv pentru care a fost declarată unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din lume.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=89aA-tMwHtM{/youtube}