O frumusețe ascunsă în inima Transilvaniei – Rezervația Naturală Bujorii de Stepă
Dacă drumul vă poartă prin Transilvania, nu trebuie să ratați Rezervația Naturală Bujorii de stepă, aflată în județul Mureș, localitatea Zau de Câmpie.
17 Martie 2016, 13:02
Unică în România, această rezervație naturală este unul dintre cele mai importante obiective turistice din această parte a țării.
Pierdută printre frumoasele coline ale Transilvaniei , la 66 km de Targu Mures, urmând drumul dintre Luduș și Beclean, acest “colț unic” fost declarat monument al naturii încă din anul 1932. Având o suprafață de 3,5 ha și peste 270 specii şi subspecii, în total peste 50.000 de bujori, rezervația a fost înființată de academicianul Alexandru Borxa, fondatorul școlii românești de botanică.
Anual, zeci de mii de turişti din toate colţurile lumii admiră priveliştea unică oferita de bujorii sângerii, așezati parcă de mâna impresionistului Monet pe imensul covor verde ce se-ntinde pe două coline.
Bujorul de câmpie sau Paeonia tenuifolia are înălțimea de 10-30 cm, având florile de un roșu aprins.
Bujorii sălbatici există și la noi în țară, de 10. 000 de ani, dar împrăștiați prin întreaga țară, mai ales prin stepele Bărăganului. Bujorii înfloresc o singură dată pe an, carnavalul rozelor nu ține decât o singură săptămână, după care florile dispar iar plantele intră în germinație pentru încă aproape un an. Data eflorescenței maxime e în jurul datei de 1 mai, iar florile acestora trăiesc aproximativ 15 zile.
Bujorii se comportă precum floarea-soarelui, urmăresc soarele de la răsărit la apus dar sunt foarte pretențioși, ei nu cresc oriunde ci doar acolo unde au condiții propice de sol, lumină și umiditate.
Intrarea în rezervație e gratuită, fotografierea sau filmarea bujorilor, la fel.
Rezervația n-ar fi existat fără munca de-o viață a mentorului ei și a dascălui lui nea Tavi, moș Sâncrăian, care chiar și acum la 91 de ani, mai vine uneori să-și vadă puieții chiar dacă umblă greu.
Natura ne relaxează, ne încarcă cu energie, trebuie doar să avem grijă de ea. Așa cum moș Sâncrăian și nea Tavi au grijă de bujori!