Plasticul, cea mai mare problemă a Mediteranei
Marea cea Mare, așa cum era numită în antichitate, se transformă într-o capcană periculoasă din cauza deșeurilor din plastic.
17 Iunie 2018, 13:51
Niveluri record de poluare cu microplastice amenință speciile marine și sănătatea umană, avertizează un nou raport WWF, publicat recent.
Astăzi, plasticul reprezintă 95% din deșeurile care plutesc în Marea Mediterană și care acoperă plajele sale. Majoritatea acestor materiale plastice sunt deversate în mare de către Turcia și Spania, urmate de Italia, Egipt și Franța, în timp ce milioanele de turiști care vizitează regiunea sunt responsabili pentru o creștere cu 40% a deșeurilor din plastic in mare, în fiecare vară.
Deșeurile mari din plastic rănesc, sufocă și ucid adesea animalele marine, inclusiv speciile protejate și pe cale de dispariție, cum ar fi țestoasele de mare și focile monah. Între 70.000 și 130.000 de tone de microplastice și 150.000-500.000 de tone de macroplastice (echivalentul a 66.000 de camioane de gunoi din materiale plastice) se aruncă în Marea Mediterană și alte mări europene în fiecare an. Însă microplasticele - fragmente mai mici de 5 mm - au atins un nivel record de concentrație, de 1,25 milioane de fragmente pe km2 în Marea Mediterană, de aproape patru ori mai mare decât în „insula din plastic" găsită în Oceanul Pacific de Nord. Prin intrarea în lanțul alimentar, aceste fragmente amenință un număr tot mai mare de specii de animale, precum și oamenii. Se estimează că 18% din populațiile de ton și pește spadă au plastic în stomac, cel mai adesea celofan sau PET. De asemenea, fragmente de plastic au fost găsite și în stomacul a 90% dintre păsări.
Citește mai departe pe wwf.ro
Foto: kedeleducation.co.uk