Principalele activităţi ale tinerilor români preocupaţi de schimbările climatice ţin de economisirea apei
Cele mai comune activităţi ale tinerilor români când vine vorba de combaterea efectelor schimbărilor climatice sunt legate de economisirea apei - este o concluzie a unui sondaj realizat în cadrul unui proiect european, coordonat în România de Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 şi Consiliul Judeţean Braşov.
28 Iulie 2022, 13:54
Raportul a arătat că 63% dintre respondenţi spun că închid întotdeauna robinetul în timp ce se spală pe dinţi, iar 50% fac duş în loc de baie.
Rezultatele raportului sugerează că folosirea transportului public este de asemenea o activitate importantă, cu 53% din participanţi declarând că o practică întotdeauna, iar 42% - uneori.
Activităţi mai puţin obişnuite sunt participarea activă în campanii de mediu - 7%, întotdeauna, şi consumul de produse provenind din comerţul echitabil - 9%, mereu.
Un procent de 57% dintre respondenţi au declarat că participă la acţiuni de voluntariat pe teme legate de climă, iar 48% sunt implicaţi în semnarea de petiţii online la nivel local, regional, naţional sau european pe acelaşi subiect.
Într-o mai mică măsură, tinerii împărtăşesc postări cu conţinut politic şi civic pe canalele proprii de social media - 39% dintre subiecţi.
Mai puţin de jumătate din eşantion - 43% - înţelege că deficitul de apă este o sursă de conflict şi migraţie, însă, totodată, 76% recunosc un oarecare impact al fenomenelor enumerate de schimbări climatice: poluarea aerului (89%), deficitul de apă (76%) şi reducerea resurselor de hrană (75%).
Sondajul a fost realizat online, în perioada 2 iunie-2 septembrie 2021, respondenţii fiind din judeţul Braşov şi municipiile Bucureşti, Buzău şi Ploieşti.
Marea majoritate a subiecţilor au fost studenţi - 91% dintre ei, dintre care 83% nu lucrează, 7% lucrează part-time, iar 1% au un loc de muncă cu normă întreagă.
Foto: pixabay