Scenariul unui dezastru natural: mai mult plastic decât pește în oceane
Este o realitate incontestabilă faptul că plasticul stă la baza economiei moderne. Producția de plastic la nivel mondial a crescut dramatic în ultimii ani.
02 August 2018, 15:08
Numai in intervalul 2004 - 2014, cantitatea de plastic produsă a înregistrat o creștere de 38%.
Din păcate, acest lucru aduce cu sine consecințe extrem de grave în ceea ce privește calitatea vieții.
Populația planetei este afectată chiar și de microparticulele de plastic existente în aer, căci acestea produc efecte nocive asupra plămânilor, similare cu fumul de mașină.
Însă nu doar oamenii cad victime "supremației plasticului". Cele mai afectate de acest fenomen sunt, conform unui studiu recent, vietățile marine.
Studiul, realizat la nivel global de către Fundația Ellen MacArthur avertizează că până în anul 2050 oceanele lumii vor conține mai mult plastic decât pește. E bine de știut că economia globală pierde anual între 73 şi 110 miliarde de euro din cauza faptului că materialele plastice nu sunt reciclate, aproximativ 95% din ambalajele din plastic fiind aruncate după o singură utilizare. Se estimează că în oceanele planetei există în prezent 150 de milioane de tone de plastic.
Situația este mai mult decât îngrijorătoare: mai mult de un sfert din cantitatea de pește de pe piețele din Indonezia și California conțin microparticule de plastic, iar milioane de tone de resturi provenite din pungile de plastic, sticle și haine existente în oceanele lumii reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății umane și a ecosistemelor marine.
„Practic, ne aşteptăm ca până în anul 2025 oceanele să conțină o tonă de plastic la fiecare trei tone de pește, iar din anul 2050 estimăm că oceanul planetar va conţine mai multe materiale plastice decât pește. Pentru o acțiune pe scară globală, este clar că sectorul public, sectorul privat și societatea civilă trebuie să se mobilizeze pentru a adopta o strategie privind masele plastice într-o economie circulară”, a declarat Dominic Waughray co-autor al studiului.
În unele părți ale lumii, concentrațiile de microparticule de plastic sunt foarte mari, prevestind un dezastru natural. Asia de Est este unul dintre locurile cele mai afectate, cu 27 de ori mai mult plastic găsit în mările din jurul Japoniei decât în alte părți ale lumii.
O vastă „supă de plastic“ plutind în Oceanul Pacific, cunoscută sub numele de „Insula Mare de Gunoi“ s-ar putea întinde până la de două ori dimensiunea statului Texas.
Anul trecut, mai mulţi voluntari au mers în zona în care se știa că sunt deșeuri și au raportat că cea mai mare parte din deșeuri era mai degrabă de dimensiuni mari și nu de mărimi microscopice. „Este foarte important să se intervină de urgență pentru a curăța astfel de zone din cauză că gunoaiele cu dimensiuni mari se vor dezintegra în fragmente din ce în ce mai mici, iar cu siguranță acțiunea de ecologizare a mărilor va fi cu mult mai anevoiasă“, a declarat Boyan Slat, un student de origine olandeză.