Ultimii sturioni sălbatici din Europa trăiesc în România!
Dunărea adăpostește cele mai importante populații de sturioni din lume. Ultimii sturioni sălbatici din Europa se mai găsesc în România și sunt amenințati cu extincția, din cauza comerțului illegal cu caviar. Combaterea extincției speciilor din această familie s-a realizat prin repopularea fluviului cu 40 de mii de exemplare, pe tronsonul dintre Porțile de Fier 1 și 2.
01 Iulie 2022, 16:07
Sturionii au ajuns în apele Dunării, grație unor proiecte naționale și europene, cu sprijinul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Piscicultură și Industrializare a Peștelui Galați, al Centrului de Cercetări pentru Piscicultră Nucet și al altor ferme acvatice. Din păcate, estimările specialiștilor arată că din acești 40 de mii de pești maxim 1% vor ajunge să atingă vârsta maturității morfofiziologice. „Nu înseamnă că trebuie să renunțăm, ci trebuie să profităm de existența programelor europene în domeniul pisciculturii și să continuăm să repopulăm Dunărea. Este necesar să înăsprim măsurile împotriva braconierilor pentru că emblema Dunării poate fi sturionul“, a declarat Liviu Munteanu, specialist în piscicultură.
Sturionii sunt specii protejate, iar din anul 2006 pescuitul acestora în scop comercial a fost interzis cu desăvârșire pe o perioadă de 10 ani. În 1993, România a semnat Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de faună și floră pe cale de dispariție. Datele științifice arată că, dintre speciile de sturioni, morunul, nisetrul și păstruga sunt specii critic periclitate, în timp ce cega este considerată specie vulnerabilă.
Sursa: Hardy Cvoica, corespondent Radio România
Material difuzat în emisiunea „Viața la țară’’ din 9 februarie 2015