Ascultă Radio Antena Satelor Live

VIDEO: Top 10... GĂURI ciudate și misterioase, SPRE CENTRUL PĂMÂNTULUI

Uneori natura, alteori omul au săpat adânc spre centrul Pământului - iar rezultatele au fost nu de puține ori spectaculoase. Care sunt însă cele mai stranii, cele mai pline de mister, cele mai fascinante „găuri” de pe suprafața Terrei? Iată un top care ar putea să vă atragă, cu atât mai mult cu cât e anitimpul vacanțelor și multe dintre aceste locuri interesante se pot regăsi și pe o listă de călătorii exotice.

28 Iulie 2016, 13:48

Numărul 10. Craterul Darvaze sau „Poarta Iadului”. În Turkmenistan o groapă desfășurată pe o întindere copleșitoare, arde zi și noapte. E un foc urât mirositor sulfuros, craterul fiind cunoscut și sub numele de Poarta spre Iad. În 1971, inginerii sovietici au forat în zona respectivă, în căutarea gazului natural, zăcământul fiind foarte important acolo. Din nefericire, o greșeală tehnică a făcut ca pământul să se surpe și gazul să ia foc.

Numărul 9. Fântâna Chand Baori. Se află în statul indian Rajhasthan, în satul Abhaneri, din apropiere de Jaipur. Legenda spune că această fântână a fost săpată într-o singură noapte de 13 spirite și că ar fi fost dedicată zeiței hinduse a fericirii. Sunt 3500 trepte perfect simetrice care duc la fundul fântânii, acolo temperatura fiind cu 10 grade mai scăzută decât la suprafață.

Numărul 8. KTB Superdeep. Este de fapt o... gaura de sondă. Începînd cu anul 1982, Ministerul german al Cercetării a început un program de foraj având ca scop explorarea științifică. Considerat cel mai scump proiect de știința a pământului care a avut loc vreodată, e programat să se desfășoare pe durata a 12 ani și are un buget de aproape 400 milioane de euro. La finele proiectului, va fi probabil cel mai adânc foraj în scoarța terestră care s-a făcut vreodată.

Numărul 7. Dolina din Ciudad de Guatemala. În anul 2010, o gaura imensă s-a deschis dintr-o datăîn mijlocul orașului și a înghițit o casa fabrica de trei etaje, în care se aflau la acea oră cincisprezece persoane. Cauza a fost atribuită Taifunului tropical Agatha, care a afectat timp de trei zile Guatemala la scurt timp după erupția vulcanului Pacaya.

Numărul 6. Craterele siberiene. Este un nou fenomen geologic, descoperit în 2014. Primul crater a fost descoperit absolut întâmplător, avea o adâncime de peste două sute de picioare și era situat într-un loc cunoscut îndeobște drept „capătul lumii”. Ulteorior, în zonă au fost descoperite alte cratere asemănătoare.

Numărul 5. Dunele de nisip din Parcul Național Indiana. Un alt fenomen geologic uimitor, descoperit abia în ultimii ani, când în nisipurile mișcătoare din Parcul Național al statului american Indiana s-au deschis brusc doline uriașe chiar sub picioarele călătorilor.

Numărul 4. Pâlnia din lacul de baraj Monticello. În County Napa, statul California, există un lac de acumulare cu o gaură uriașă într-una dintre laturile lui. Este cea mai mare pâlnie din lume (există și în România un lac artificial cu o pâlnie asemănătoare), folosită pentru eliminarea preaplinului de apă din lac. Are o adâncime de 93 de metri.

Numărul 3. Dolina Diavolului. În parcul National Landmark din Texas există o grotă verticală enormă de 50 de picioare lățime și 350 de picioare adâncime. Se crede că a fost folosită caadăpost de către primii coloniști americani și de nenumărate generații de americani nativi.

Numărul 2. Orașul subteran Derinkuyu. În centrul Turciei, în Capadoccia, se află nu mai puțin de 6 orașe săpate în adâncime, în roca de calcar, pe 6-7 niveluri. Cel mai spectaculos oraș subteran este însă Derinkuyu, descoperit întâmplător de un localnic care își renova locuința, Acesta a descopereit o gaură ascunsă în perete, care s-a dovedit a fi doar gura unui tunel săpat de oameni cu peste trei mii de ani înainte. Explorându-l s-a ajuns la un labirint de tuneluri și încăperi pe mai multe niveluri, un adevărat oraș subteran.

Numărul 1. Turnul Money Pit din Oak Island, Noua Scoție. În 1795 martori au spus că au văzut pirații îngropând o comoara pe o mică insulă de coastă din Noua Scoție. Așa că au început să sape, și au sapat... au sapat... ajungând la peste 130 de picioare adâncime. Dacă a descoperit cneva ceva, până la urmă, e greu de știut (probabil, cel care a descoperit comoara a știut să păstreze secretul).

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=2ZQmQwUKOLs{/youtube}

Natura 17 Martie 2025, 20:38

În conservarea faunei sălbatice, egalitatea de gen aduce beneficii pentru toate părțile

Degradarea mediului, comerțul ilegal cu animale sălbatice și conflictele dintre oameni și animale sălbatice subminează...

În conservarea faunei sălbatice, egalitatea de gen aduce beneficii pentru toate părțile
Natura 14 Martie 2025, 20:32

Poluarea chimică - următoarea criză globală

Substanțele chimice sunt peste tot - ele ne fac ceasurile să ticăie și mașinile să meargă. Ele sunt prezente în medicamentele...

Poluarea chimică - următoarea criză globală
Natura 13 Martie 2025, 20:30

Schimbările climatice evidențiază necesitatea unei adaptări care să includă persoanele cu handicap

În întreaga lume, persoanele cu handicap se confruntă cu rate de mortalitate de până la patru ori mai mari în cazul...

Schimbările climatice evidențiază necesitatea unei adaptări care să includă persoanele cu handicap
Natura 12 Martie 2025, 20:27

Inteligența Artificială și clima; o experiență a Băncii Mondiale privind abordarea provocărilor schimbării climatice

În mai 2023, o echipă a Băncii Mondiale a vizitat Secunda, un oraș sud-african definit de instalația comercială unică de...

Inteligența Artificială și clima; o experiență a Băncii Mondiale privind abordarea provocărilor schimbării climatice
Natura 06 Martie 2025, 20:01

PROBLUE, un „fond fiduciar” pentru „ecologizarea” naturii

Mega-provocările care înghit lumea astăzi - de la COVID-19 la schimbările climatice - au evidențiat interdependențele dintre...

PROBLUE, un „fond fiduciar” pentru „ecologizarea” naturii
Natura 06 Martie 2025, 12:39

Februarie 2025 marchează un nou minim istoric pentru gheața marină din Arctica

Cercetătorii au confirmat că suprafața gheții din Arctica a atins cel mai scăzut nivel din istorie pentru această perioadă a...

Februarie 2025 marchează un nou minim istoric pentru gheața marină din Arctica
Natura 25 Februarie 2025, 12:22

Pesticidele, o soluție necesară sau o problemă globală? Utilizarea lor crește alarmant

În ultimii ani, utilizarea pesticidelor a crescut semnificativ la nivel global, pe măsură ce fermierii încearcă să își...

Pesticidele, o soluție necesară sau o problemă globală? Utilizarea lor crește alarmant
Natura 18 Februarie 2025, 12:57

Zoo Târgu Mureş are o nouă atracţie: un pui de zebu

La Zoo Târgu Mureş s-a născut săptămâna trecută un pui de zebu, care a ajuns acum vedeta grădinii zoologice.

Zoo Târgu Mureş are o nouă atracţie: un pui de zebu