Zone strict protejate din Deltă vor fi redimensionate
Suprafaţa a două zone strict protejate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) va fi mărită, iar două obiective turistice vor fi scoase din perimetrul acestora pentru a fi reabilitate.
11 Octombrie 2018, 17:01
Aceste măsuri sunt arte a unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.
Cele două zone strict protejate sunt Sacalin-Zătoane, judeţul Tulcea, cu o suprafaţă actuală de 21.410 hectare, şi Istria-Sinoie, judeţul Constanţa, cu o suprafaţă de 400 de hectare, pe teritoriul cărora se află Farul Vechi, respectiv cetatea Histria.
"În cazul comunei Sfântu Gheorghe, în urma rezonării, Farul vechi a fost scos din zona strict protejată pentru a putea fi introdus în circuitul turistic şi reabilitat printr-o aplicaţie europeană. Primarul şi unii pescari au observat însă că această rezonare făcută de Consiliul ştiinţific înseamnă includerea în zona strict protejată a unui perimetru din mare unde se retrag alevinii şi acum ei nu mai sunt de acord cu rezonarea", a precizat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
Proiectul de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice vizează creşterea suprafeţei zonei strict protejate Sacalin-Zătoane la 21.600 de hectare, iar cea a zonei Istria-Sinoie la 1.095 de hectare.
"La Histria, nu există contestaţii. Se va lua o parte din mare considerată de oamenii de ştiinţă foarte bine conservată care va deveni o zonă de cruţare piscicolă. Avem nevoie de aceste zone. Ca să poţi avea peşte în Deltă, trebuie să ai şi nişte zone în care să se cruţe peştele, să crească, să se reproducă şi să ajungă apoi tot în plasele oamenilor care acum se plâng că nu e peşte", a mai spus guvernatorul Muşetescu.
Proiectul de hotărâre de Guvern urmează să fie adoptat într-o proximă şedinţă, potrivit sursei citate.
Încă din anul 2011, Primăria comunei tulcene Sfântu Gheorghe şi-a exprimat dorinţa de a atrage fonduri europene pentru reabilitarea Farului turcesc din perimetrul unităţii administrativ-teritoriale, însă acest lucru a fost imposibil din cauză că obiectivul se află într-o zonă strict protejată.
Cetatea Histria din judeţul Constanţa este una dintre cele mai vechi aşezări de pe teritoriul actual al României şi face parte din oferta turistică a tur-operatorilor de pe litoralul Mării Negre. Muzeul cetăţii a fost înfiinţat în anul 1982 şi a fost reabilitat după anul 1990 de autorităţile constănţene.
În momentul de faţă, în Deltă există 20 de zone strict protejate cu o suprafaţă totală de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafaţa Rezervaţiei, acestea fiind, conform Administraţiei RBDD, eşantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice. În aceste zone sunt interzise activităţile umane, iar accesul este permis doar în scop ştiinţific, pe baza acordului emis de Administraţia Rezervaţiei.
Sursa: AGERPRES