Cercetătorii afirmă că au găsit "cheia" care ar putea preveni cancerul de sân
Cercetătorii spun că au găsit "cheia" care ar putea duce la noi tratamente pentru cancerul de sân şi chiar la prevenirea acestuia. Rezultatul, publicat în revista "Nature", este datorat unui grup de cercetători condus de University of North Carolina at Chapel Hill şi ar putea ajuta la dezvoltarea unor tratamente care vizează această proteină, numită Mre11.
11 Ianuarie 2024, 11:45
Este o proteină care provoacă moartea celulelor bolnave înainte ca acestea să devină celule tumorale, printr-un proces inflamator care mobilizează în masă şi imunitatea, făcând mai uşor pentru organism să recunoască şi să elimine părţile deteriorate.
De fiecare dată când o celulă canceroasă se divizează, aduce daune propriului ADN.
Aceste celule deteriorate sunt, de obicei, percepute ca ameninţări de către organism, care activează un "senzor" al ADN-ului deteriorat, numit cGAS, capabil să mobilizeze celulele sistemului imunitar pentru a găsi şi elimina problema.
În 2020, însă, s-a descoperit că acest senzor este "blocat", adică este întotdeauna într-o stare dezactivată pentru a preveni declanşarea unor răspunsuri inflamatorii, doar dacă nu este absolut necesar.
Cercetătorii conduşi de Min-Guk Cho şi Rashmi Kumar au căutat, apoi, "cheia" care permite cGAS să se elibereze din "închisoarea sa", găsind-o în proteina Mre11.
În acest fel, au descoperit că, interacţionând între ele, senzorul şi proteina-cheie iniţiază o formă specializată de moarte celulară, numită necroptoză: spre deosebire de alte forme de moarte celulară, necroptoza declanşează şi răspunsul inflamator şi, prin urmare, activează sistemul imunitar, care este astfel capabil să identifice celulele tumorale sau pe cele care sunt pe cale să devină tumorale.