Cercetătorii au dezvoltat o metodă de prelungire a vieții
Oamenii de știință britanici au dovedit pentru prima oară o legătură directă între numărul de erori în structura proteinelor și longevitate, iar în experimentele pe organisme model simple, ei au demonstrat că reducerea erorilor naturale în sinteza proteinelor îmbunătățește sănătatea și crește speranța de viață.
15 Septembrie 2021, 07:51
Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Cell Metabolism”. Se știe că mutațiile ADN pot provoca cancer și sunt considerate drept una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii.
Şi modificările accidentale în structura proteinelor afectează la fel de mult sănătatea organismului.
„Dar erorile din proteine sunt de obicei neglijate, în ciuda faptului că erorile care apar în timpul sintezei proteinelor noi sunt mult mai frecvente decât mutațiile care apar în timpul replicării ADN” – se afirmă într-un comunicat de presă de la University College London (UCL), în care sunt citate afirmaţiile liderului de proiect, doctor Ivana Bjedov.
Cercetătorii de la UCL Cancer Institute și London Institute of Medical Sciences, care studiază erorile în structura proteinelor, au decis să verifice modul în care reducerea numărului de astfel de erori afectează sănătatea și longevitatea vieţii organismelor. „Acesta este primul studiu efectuat pe animale multicelulare, care ne-a arătat că un număr mai mic de erori în proteine poate prelungi sănătatea și longevitatea.
Ne așteptăm ca rezultatele noastre obţinute la drojdie, viermi și muște să fie extinse şi la mamifere, ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea sănătăţii persoanelor vârstnice” – afirmă un alt autor al studiului, profesorul Filipe Cabreiro de la London Institute of Health Sciences.
Autorii au stabilit, de asemenea, că unele medicamente anti-îmbătrânire contribuie la reducerea erorilor în proteine. Aceste medicamente influenţează capacitatea celulelor de a absorbi substanțele nutritive și, atunci când sunt utilizate în cantități mici, au același efect ca restricția calorică, o metodă bine cunoscută de combatere a îmbătrânirii.
Cercetătorii consideră că o abordare îndreptată spre reducerea erorilor legate de proteine ar putea constitui o tehnică unificatoare care îmbunătățește acţiunea unor diferite medicamente antiîmbătrânire, scrie Rador.
Foto: pixabay