Femeile afectate de această tulburare ar fi mai afectate de schimbarea orei, iată de ce
Deși schimbarea oră pe care tocmai am experimentat-o este minimă, cu o oră mai puțin, femeile care suferă de o anumită tulburare ar fi mai afectate.
Articol de Simona Lazăr, 01 Octombrie 2023, 19:17
Schimbarea de timp pe care am experimentat-o în noaptea de sâmbătă 28 octombrie spre duminică 29 octombrie este minimă: ceasurile noastre s-au dat înapoi cu o oră. Cu toate acestea, conform mai multor studii, impactul schimbării timpului asupra corpului nostru este real.
Ceasul nostru intern este afectat de schimbarea orei, în special de somnul nostru. „Schimbarea orei poate, prin urmare, să vă perturbe și să vă perturbe ritmul de somn. Iar somnul perturbat deschide ușa către alte probleme de sănătate: risc de diabet, obezitate, boli cardiovasculare, accidente de muncă, accidente rutiere…” explică universpharmacie.fr.
În 2018, un studiu a arătat că numărul de infarcte miocardice acute a crescut odată cu schimbarea orei. O consecință legată de tulburările de somn.
PCOS: femeile afectate sunt mai afectate de schimbarea orei
Unele femei sunt mai afectate de schimbarea timpului, deoarece dieteticianul și nutriționistul PCOS (sindromul ovarului polichistic) Jodie Relf a explicat: „Studiile au arătat că perturbările ritmului circadian pot afecta nivelurile hormonale și pot duce la dezechilibre metabolice asociate adesea cu PCOS. »
Și din nou, somnul influențează impactul schimbării orei asupra femeilor cu PCOS: „Știm, de asemenea, că tiparele neregulate de somn pot duce la niveluri mai mari de cortizol, care poate crește rezistența la somn. Insulina, o altă caracteristică comună a PCOS. »
Perturbarea ritmului circadian, care include somnul, tinde să agraveze dezechilibrele hormonale preexistente și disfuncțiile metabolice prezente la persoanele cu PCOS.
PCOS: ce este?
10% dintre femei sunt afectate de PCOS. Este cea mai frecventă boală hormonală în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. Poate duce la multe tulburări precum infertilitatea, hirsutismul și diabetul.
PCOS se datorează perturbării hormonale de origine ovariană și/sau centrală (creierului). Astfel, duce la o supraproducție de androgeni, în special de testosteron, produs de obicei în cantități mici în corpul feminin. Aceasta are ca rezultat o creștere a nivelului de testosteron din sângele femeilor în cauză.
Schimbare de timp: cum să limitați impactul
Pentru a combate inconvenientul schimbării orei, Jodie Relf a oferit câteva sfaturi:
Reglați-vă treptat ora de culcare. Specialistul recomandă să te culci cu 15 până la 30 de minute mai devreme în fiecare seară pentru a amortiza schimbarea ceasului.
Reduceți expunerea la lumină puternică seara. Această recomandare se aplică în special ultimelor două ore înainte de culcare. Într-adevăr, luminile albastre de la dispozitivele electronice pot perturba producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.
Expuneți-vă la lumina naturală cât mai mult posibil în timpul zilei. Expunerea la lumina naturală este un instrument excelent pentru controlul ritmului nostru circadian.
Du-te la culcare la ore stabilite. Este important să fii regulat la culcare și la trezire. Acest lucru ajută la reglarea ceasului biologic intern.
Evitați cofeina la sfârșitul zilei. Într-adevăr, cofeina poate crește nivelul de cortizol, care are un impact asupra melatoninei. Prin urmare, ar trebui să evitați să o beți cu cinci ore înainte de culcare.
A fi activ. Exercițiile fizice pot ajuta la reglarea ritmului circadian, promovând în același timp un somn de bună calitate.
Supliment cu vitamina D. Pe tot parcursul iernii, medicii recomandă să luați vitamina D. Aceasta ar fi implicată în producția de melatonină.