Prima baterie reîncărcabilă şi comestibilă din lume, făcută din alge, aur şi migdale
Construcţia de baterii mai sigure, fără utilizarea de materiale toxice, este o provocare pentru oamenii de ştiinţă pentru un viitor durabil: sunt dovada faptului că este posibilă fabricarea surselor de alimentare cu materiale mai sigure decât bateriile actuale din litiu-ion.
19 Aprilie 2023, 17:29
Este vorba despre primul prototip din lume de baterie reîncărcabilă şi comestibilă, construită pornind de la materiale care sunt consumate în mod normal la masă. A fost creată la Institutul Italian de Tehnologie (IIT) din Milano, de echipa lui Mario Caironi, şi ar putea avea aplicaţii în monitorizarea calităţii alimentelor, la instrumentele de diagnosticare a sănătăţii corpului nostru şi la viitorii roboţi comestibili. Descris în revista internaţională "Advanced Materials", prototipul este rezultatul studiilor realizate de Mario Caironi în domeniul electronicii comestibile, susţinut de finanţare din partea Consiliului European de Cercetare. Caironi este coordonatorul Laboratorului de Electronică Imprimată şi Moleculară de la Centrul IIT din Milano. Electronica comestibilă este un domeniu de investigaţie ştiinţifică în ascensiune rapidă, care ar putea avea un impact major, atât asupra diagnosticului şi tratamentului multor afecţiuni ale tractului gastrointestinal, cât şi asupra monitorizării calităţii alimentelor.
Riboflavina (numită şi vitamina B2) acţionează ca un anod, în timp ce quercetina (o substanţă prezentă în migdale şi capere) ca un catod. Cărbunele activat (un medicament eliberat fără prescripţie medicală foarte comun) a fost, apoi, folosit pentru a creşte conductivitatea electrică, în timp ce electrolitul acestui prototip este pe bază de apă. Separatorul, necesar în fiecare baterie pentru a evita scurtcircuitele, a fost realizat cu alge nori, utilizate în mod obişnuit la prepararea de sushi. În cele din urmă, electrozii au fost încapsulaţi în ceară de albine din care ies, pornind de la un suport derivat din celuloză, două contacte comestibile din aur, aceeaşi peliculă folosită uneori de patiseri pentru decoraţiuni.
Celula bateriei funcţionează la 0,65 V, o tensiune suficient de scăzută pentru a nu dăuna corpului uman dacă este ingerată. Poate furniza un curent de 48A timp de 12 minute sau câţiva microamperi timp de peste o oră, suficient pentru a alimenta dispozitive electronice mici, cum ar fi LED-urile de putere redusă. Acest exemplu de baterie reîncărcabilă complet comestibilă, prima realizată vreodată, deschide acum uşile către noi aplicaţii electronice comestibile. "Posibilele utilizări viitoare includ circuite şi senzori comestibili, capabili să monitorizeze starea de sănătate, dar şi starea de conservare a alimentelor. Mai mult, având în vedere nivelul ridicat de siguranţă al acestor baterii, aceste tehnologii ar putea fi folosite şi în domeniul jucăriilor pentru copiii mai mici, unde riscul de ingerare este mare. În realitate, deja dezvoltăm dispozitive cu capacitate mai mare şi dimensiuni mai mici", subliniază Mario Caironi, coordonatorul cercetării. Construcţia de baterii mai sigure, fără utilizarea de materiale toxice, este o provocare pentru oamenii de ştiinţă pentru un viitor durabil: sunt dovada faptului că este posibilă fabricarea surselor de alimentare cu materiale mai sigure decât bateriile actuale din litiu-ion.
RADOR