Evia – colțul de paradis cu farmecul autentic al unei insule grecești de legendă
Evia, comoara ținută ascunsă de către greci, care preferă să se bucure de autenticitatea și de liniștea zonei în detrimentul agitației provocate de afluxul de turiști, este o destinație turistică de prim rang, cu o panoramă imposibil de uitat. A doua cea mai mare insulă din Grecia, după Creta, Evia pare a se ascunde într-un con de umbră pentru turiști, deși este situată cel mai aproape de Atena și se bucură de peisaje absolut fantastice și plaje superbe. Evia sau Eubea/Eubeea are 4.176 kmp şi o populaţie de 218.000 de locuitori. Se prezintă ca o fâşie de pământ lungă de 175 km, cu lăţimi cuprinse între 6 şi 45 km.
11 August 2016, 06:34
Accesul pe insulă se face de pe autostrada A1 Salonic-Atena, la mică distanţă de localitatea Schimatari, aflată la 290 km sud de Larissa şi la 70 km nord de Atena. Capitala insulei este orasul Halkida/Chalkida/Chalkis care păstrează peste veacuri, apeductul său roman. Există două poduri care fac legătura între continent peste strâmtoarea Evripos/Evoikos, porţiunea cea mai îngustă a canalului cu acelaşi nume. Primul din ele este „Old Bridge”, construit în 1962 pe locul unui pod din 410 î. Hr., din timpul războiului peloponezian, refăcut din piatră de multe ori de-a lungul secolelor. Sub acest pod se poate observa un fenomen interesant, cel al schimbării direcţiei curentului marin la fiecare 6 ore. Al doilea este „New Bridge”, un pod pe piloni de beton cu lungimea de 695 m şi înălţimea maximă de 73 m, dat în funcţiune în 1993.
Peisajele muntoase de aici alternează cu cele marine și conferă o frumusețe unică zonei, iar albastrul apei impresionează până și pe cei mai pretentioși turiști.
Cea mai mare înălţime de pe insulă – 1.745 m – o atinge vârful Dirfys. Mare parte din ţărm este stâncos şi fără plaje, dar şi dantelat, aşa că la tot pasul veţi găsi golfuri de o frumuseţe extraordinară, în care stau ancorate iahturi şi bărci pescăreşti.
Multe plaje sunt cu pietre sau pietricele amestecate cu nisip. Există și plaje exclusiv nisipoase în localitățile Orfei, Pefki şi Neos Pirgos. Acestea sunt staţiuni în toată puterea cuvântului, cu toată infrastructura necesară: hoteluri şi vile, magazine de toate felurile, taverne şi cafenele, plaje amenajate. Marea de aici vrăjește prin culorile sale verzi-turcoaz, până la albastru, atât de limpede și de clară! Intrarea este lină, cu nisip amestecat cu pietricele, dar fără să deranjeze la picioare.
Străbatand drumuri muntoase de adevărată poveste fermecată se ajunge în inima insulei, în localitatea Prokopi, care găzduiește un locaș sfânt, o mănăstire ortodoxă, în interiorul căreia se găsesc moaștele Sfântului Ioan Rusu. Sfântul este cunoscut și iubit în lume pentru minunile făurite de el cât și pentru că și-a dedicat întreaga viață lui Iisus. Altarul este de o frumusețe diafană, fiind clădit în marmură albă, flancat de două coloane tot din marmura albă sculptată. În partea stângă, la intrarea în biserică, se află moaștele sfântului, cel mai important loc de pelerinaj al mănăstirii.
Fiind o destinaţie frecventată mai ales de greci, cazarea e mai ieftină decât în multe alte locuri. La taverne veţi putea mânca şi bea bine cu mai puţin de 30 de euro două persoane, iar bucatele vor fi pregătite aşa cum trebuie.
Infrastructura turistică și ospitalitatea de aici sunt greu de rivalizat, iar așezările tradiționale grecești ce se întind de-a lungul țărmului, te vor purta într-o lume liniștită și autentică, din care nu îți vei mai dori să evadezi.