Turbăriile din Semenic, un nou traseu tematic în proiect pentru 2024
Proiectele de amenajare a traseelor tematice continuă şi în 2024, potrivit directorului Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.
03 Ianuarie 2024, 16:54
Turbăriile de pe raza ariei protejate din Caraş-Severin constituie cel de-al patrulea traseu tematic pe care şi-l propune administraţia să-l amenajeze anul acesta, a mai precizat pentru Radio Reşiţa, Nicolae Ifca.
"Ne-am propus să amenajăm un traseu tematic sus în Semenic chiar în turbăriile active. Sunt foarte reduse ca suprafaţă la nivel european, fiind protejate printr-o directivă europeană şi este un lucru foarte important de cunoscut pentru că mulţi nu ştiu ce este o turbă. Un strat de turbă poate să ajungă şi până la trei metri; este un burete care în perioada iernii când este zăpadă în zona montană a munţilor Semenic acumulează foarte multă apă.
Aici s-au format şi izvoarele Nerei şi Goznei şi vrem să amenajăm un traseu tematic în jurul acestei turbării şi să descriem toate asociaţiile vegetale şi speciile de faună care se regăsesc.
Este educativ acest traseu tematic, pentru că dăcă reuşim să facem câte unul în fiecare zonă a parcului unde şi prezintă interes foarte mare din punct de vedere al conservării; în cazul de faţă să arătăm lucrurile astea importante care la nivel european sunt foarte reduse şi uite la noi le întâlnim în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului.
Turbăriile sunt de mai multe categorii: active, semidegradate sau cu capacitate de regenerare, adică de refacere şi vreau să le scoatem în evidenţă. Sunt în jur de peste 100 de hectare aproximativ în Munţii Semenic, sus în platou", spune Nicolae Ifca.
Acesta atrage atenţia crescătorilor de animale să evite zona turbăriilor de pe platoul staţiunii montane Semenic pentru că este vorba de un teren mlăştinos în care ovinele sau bovinele aflate la păşunat nu îşi găsesc hrana necesară şi doar deteriorează perimetrul.
Până în prezent rangerii Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului au amenajat trei trasee tematice; este vorba de: contur Lacul Buhui, carstul din zona Comarnic şi fauna din Valea Bârzavei-Crivaia-Vila Klauss