Turist prin România: Salina Cacica
E frumos să vizitezi Bucovina, cu dealurile sale feerice și cu peisajele desprinse parcă din basm. Vizitatorii sunt uluiți de contrastul dintre vechi și nou.
20 August 2018, 10:23
Cand spui Bucovina, poate ca primul lucru care iti vine in minte sunt bisericile si manastirile vechi, traditiile atat de bogate si inca vii... si totusi, Bucovina te poate surprinde chiar daca te pornesti spre ea cu idei preconcepute.
Astazi, Bucovina nu mai e doar o zona... e un adevarat centru cultural-istoric, un loc unde traditia mai sta inca la loc de cinste. Cine a uitat cum e sa respiri aerul tare al unei paduri de brad, sa vina in Bucovina! Una din atractiile turistice importante ale acestei zone este Salina Cacica.
Nu este o salina foarte mare, dimpotriva, este una dintre salinele cele mai mici ale Romaniei, insa importanta sa deriva din functia sa strategica de ilustrare a unor probleme geologice.
Cei care doresc sa ajunga la Salina Cacica ar trebui sa stie ca accesul se face prin drumul DN 2E, drum destul de bun si plin de imagini pitoresti. Peste drum de salina este amplasat Sanctuarul Marian, un alt obiectiv turistico-religios plin de semnificatii.
Coborarea in mina se face mai intai pe treptele din lemn, apoi pe cele din sare, printr-un spatiu destul de ingust, cu balustrade care ajuta turistii sa-si mentina echilibrul si sa nu alunece. Numele original al salinei, Kaczyka, este de provenienta poloneza.
Vizita la Salina Cacica poate sa dureze mai mult de o ora si jumatate, in functie de numarul celor care coboara. Atat coborarea, cat si urcarea se fac incet, cu mare atentie, pentru evitarea accidentelor. Este important de adaugat faptul ca, pe masura ce se coboara, se simte un miros pregnant de hidrocarburi.
In timp ce unii turisti trec destul de usor peste acest impediment, altii au dificultati destul de mari in a respira acest aer si se intorc fara sa coboare pana la capat.