Voucherele de vacanţă, un succes pentru turismul românesc
Anul 2018 a fost anul în care a fost lansat un proiect care a vizat relansarea turismului autohton. Astfel, bugetarii din întreaga ţară au primit vouchere de vacanţă în valoare de 1450 lei, pe baza cărora au putut achiziţiona pachete turistice în România.
03 Septembrie 2018, 11:33
La o primă analiză, proiectul a fost unul de succes, înregistrându-se o creştere semnificativă pentru destinaţiile turistice interne. "Faptul că bugetarii au primit în acest an vouchere de vacanţă a creat o creştere a cererii pentru destinaţiile interne, în special pentru litoralul românesc. Din totalul românilor care intră cu vouchere de vacanţă în agenţiile de turism, peste 80% vor să meargă pe litoral, iar ceilalţi preferă fie staţiuni balneare, fie sejururi la munte", se arată într-un comunicat al Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale.
Conform autorităţilor, anul acesta vooucherele de vacanţă au reprezentat o gură de oxigen pentru turismul românesc. Datorită succesului înregistrat în 2018, românii vor primi şi anul viitor vouchere de vacanţă.
Singura mare problemă cu voucherele a fost că acestea s-au acordat foarte târziu şi turiştii nu au putut beneficia de discounturile de early booking de 30-40%, astfel încât au plătit tariful standard pentru orice vacanţă de vară.
Pentru a se încadra în valoarea voucherului de vacanţă, o familie formată din doi adulţi şi un copil îşi poate permite doar trei-patru zile de cazare cu mic dejun într-un hotel de trei stele de pe litoral sau de la munte în plin sezon.
Din studiul TUI Travel Center, reiese că 40% dintre românii care vin cu vouchere în agenţiile de turism nu vor ca vacanţele pe care le cumpără să depăşească suma de 1.450 de lei, 50% dintre ei sunt dispuşi să plătească "din buzunar", în plus, până la 500 - 600 de lei pe un sejur, şi mai există 10% care plătesc cu peste 1.500 de lei mai mult faţă de valoarea tichetelor.
"În medie, însă, pentru că aleg să plece o săptămână la mare, la munte sau în Deltă în vârf de sezon, turiştii plătesc cu 31% în plus faţă de valoarea voucherelor de vacanţă deţinute", se arată în comunicatul agenţiei de turism.
"Sfatul meu este să le ţină şi să îşi rezerve cu aceste vouchere, în noiembrie sau decembrie 2018, vacanţe pentru vara lui 2019. Astfel, beneficiază de tarife de Early Booking şi, cu valoarea de 1.450 de lei, pot cumpăra mai multe nopţi de cazare decât acum. Procesul de rezervare acum este unul anevoios, pentru că nici hotelierii de la mare nu doresc să vânda 3 nopţi - media valorică a voucherelor de vacanţă, ci 7 nopţi", a afirmat Cosmin Marinof, reprezentantul agenţiei TUI Travel Center.
De la începutul anului viitor însă, toate tichetele de valoare, fie ele tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale sau vouchere de vacanță, vor fi acordate în baza Legii nr. 165/2018. Acest act normativ va fi singurul care va reglementa distribuția biletelor de valoare în România, spre deosebire de momentul de față, când reglemetarea acestora se face prin trei acte normative distincte. Mai mult decât atât, voucherele de vacanță se vor putea acorda într-una sau cel mult două tranșe, în funcție de dorința angajatului. Asta va însemna că turiţtii pot opta din timp pentru un pachet turistic de tipul early-booking pe baza voucherelor de vacanţă.