Ascultă Radio Antena Satelor Live

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie

Calendarul lucrărilor agricole în luna Februarie
Foto: truthseeker08, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 19 Februarie 2024, 12:04

Chiar dacă este o lună de trecere între iarnă și primăvară, pentru fermieri nici această lună nu este una de odihnă, își pregătesc utilajele pentru lucrările de primăvară; în sectorul zootehnic oricum este activitate continuă.

Lucrările din câmp:

- Se pregătesc utilajele agricole pentru campania de primăvară (semănători, utilaje de erbicidat, mașinile de distribuit îngrășăminte);

- Se face controlul produselor agricole depozitate;

- Se face analiza semințelor, condiționarea și tratarea acestora;

- Se fac verificările în teren pentru semănaturile de toamnă, iar acolo unde plantele au suferit din cauza gerului se poate interveni cu tratamente pentru a salva ce se mai poate;

- Dacă vremea este caldă și apar băltiri, se evacuează apa prin realizarea unor canale de scurgere.

Lucrări în legumicultură:

- Se verifică constant legumele puse la păstrare peste iarnă;

- Se pot trimite probe de semințe la laboratorul pentru controlul semințelor;

- Se produc răsadurile și se pregătește materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie);

- În seră, se în cepe plantatul tomatelor și ardeiului, pentru cultura forțată;

- Se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre- încolțire;

- Se pregătesc rasadnitele pentru repicat, pentru semănat tomatele timpurii;

- Se face semănatul în continuare pentru producerea de răsaduri destinate culturilor din solarii și a celor timpurii în câmp.

Lucrări în pomicultură:

- Se face un control general al pomilor;

- Crăpăturile apărute pe scoarța pomilor din cauza gerului se tratează cu mastic;

- În zilele cu temperatura de 3-4 grade Celsius se stropesc toate speciile de pomi fructiferi; primele două tratamente de iarnă se fac la un interval de cel puțin zece zile;

- Dacă timpul permite, se pot executa tăieri pentru rărire, de corecție și rodire la speciile de sămnâțoase; adunatul ramurilor tăiate și scosul lor din livadă;

- Se înlătură prin tăiere lăstarii crescuți de la rădăcină (drajonii);

- Când terenul este încă înghețat, se transportă gunoiul de grajd în livadă.

Lucrări în viticultură:

- Acum se procură materialul necesar pentru mijloacele de susținere, pesticidele, îngrășămintele chimice, materialul de legat;

- Se repară uneltele și aparatura specifică;

- Se face controlul “viabilității ochilor” în viile roditoare (cu proba “de coardă” pentru fiecare sector) ;

- Se execută tratamentele chimice de iarnă împotriva Păduchelui lânos și a altor dăunători;

- Se începe instalarea spalierului în plantațiile nou înființate;

- Se stabilește necesarul de vițe pentru noile plantații programate. Acestea se procura și se stratifică provizoriu, în nisip, în vederea plantării.

În apicultură :

- Se face verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării familiilor de albine că urmare a atacului unor animale sau păsări;

- Se îndepărtează fără zgomot gheața de pe scandurelele de zbor ale stupilor;

- Se stimulează efectuarea zborului de curățire, care dă informații prețioase despre starea de sănătate a familiei de albine;

- Se completează rezerva de hrană la familiile ce au rezerve insuficiente;

- Se continuă lucrările care țin de asigurarea materialului și echipamentului apicol pe anul în curs, în funcție de producția planificată (reparare, curățire, dezinfectare, vopsire stupi).

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun